Serneke uppför 200 hyresrätter i Uppsala
Visionsbild av byggnaden som ska står färdig 2024 och innehålla 200 hyresrätter. (Illustration: Metod arkitekter/Serneke)

Serneke uppför 200 hyresrätter i Uppsala

Bostäder

24 september 2021

Uppsala kommun säljer nu en tomt i Rosendal till Serneke Rosendal AB, som påbörjar byggandet av 200 hyresrätter i höst. 

Försäljningen klubbades av kommunstyrelsen den 22 september.

Serneke Rosendal AB kommer att bygga cirka 200 hyresrättslägenheter med ett till fyra rum och kök. Omkring hälften kommer att bli tvåor. Ambitionen är att få statligt investeringsstöd och därigenom kunna hålla nere hyresnivån.

Liksom i övriga Rosendal ställs höga krav på hållbarhet. Byggnaden kommer att ha hög energiprestanda, solceller på taket samt vara ansluten till bil- och cykelpool.

Byggandet påbörjas nu i höst med inflytt under 2023.

I samband med försäljningen beslutades även att skriva markanvisningsavtal för den intilliggande byggnaden med en ekonomisk förening som är helägd av Serneke. Här planeras för 54 bostadsrätter som blir klara 2024.

Multihus inom samma kvarter

Inom samma kvarter finns sedan tidigare ett markanvisningsavtal med Uppsala kommun sport- och rekreationsfastigheter AB som ska bygga vad som kallats för multihus, innehållande idrottshall, lokaler för kulturskola och bibliotek med hörsal. Planerad byggstart är hösten 2022 och multihuset beräknas stå klart 2024.

– Det här är ett bra exempel på hur vi ska utveckla Uppsala. Bostadsrätter, hyresrätter med billigare hyra och mötesplatser i ett och samma kvarter, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Byggnaden kommer stå längs ett viktigt stråk mellan Rosendals skola och multihuset vid Rosendals torg. Det är därför glädjande att just denna byggnation kommer igång så att bostäderna står klara när skolan och multihuset ska invigas, säger Pär Ridderstolpe, projektledare, Uppsala kommun.

Hyresrätterna, bostadsrätterna och multihuset var tidigare tänkt att ligga på samma fastighet. Dock har en fastighetsförrättning gjorts och fastigheten har delats upp i tre, Kåbo 74:1, Kåbo 74:2 och Kåbo 74:3.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se