Serneke når toppen med nytt bottenrekord Foto: Serneke

Serneke når toppen med nytt bottenrekord

Stadsutveckling

24 maj 2019

På 24 timmar ska 400 personer gjuta 3,9 miljoner liter betong till Sernekes rekordbygge. Snart är Karlatornet verklighet.

När Karlatornet står klart kommer den 73 våningar höga byggnaden sträcka sig 275 meter upp i luften och det kräver en rejält tilltagen bottenplatta. 

I helgen ska den drygt 1 000 kvadratmeter stora och nästan fyra meter tjocka plattan gjutas. Och mycket betong kommer gå åt till bottenplattan, totalt handlar det om 3 900 kubikmeter, alltså 3,9 miljoner liter. 

400 personer är inblandade i helgens projekt, betongarbetare, chaufförer, tjänstemän och fabriksfolk.

– Det är jätteviktigt att gjutningen blir rätt, vi har planerat detta minutiöst i flera år och är väldigt väl förberedda. Vi kommer klara tidspressen på ett dygn men det är en logistiktisk utmanande operation, säger Johan Live, pressansvarig på Serneke, till World in Property.

Under förra året sattes 58 pålar ner i marken som ska bära tornet. Pålarna är förankrade en rejäl bit i marken, mellan 60-80 meter djupt. Förutom Göteborgsleran har så kallad friktionsjord samt bohusgranit väntat i marken. 

Betongen till bottenplattan kommer från tre fabriker i Göteborgsområdet och totalt kommer 40 betongbilar frakta betongen mellan fabrikerna och byggarbetsplaten under hela dygnet.  

– Anledningen till att allt arbete utförs under ett dygn är att betongen inte får torka under tiden. Allt måste gjutas i samma skede. Därför sker arbetet i tre skift, berättar Johan Live, till GöteborgDirekt. 

När gjutningen är klar blir nästa steg att gjuta stommen tills dess att alla 73 våningar är på plats. 

Av Pernilla Gilbert

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se