Selin om senaste storköpen: "Personerna avgörande"

Selin om senaste storköpen: "Personerna avgörande"

Porträtt

16 november 2020

Erik Selin har den senaste tiden investerat en kvarts miljard vardera i Next Step Group och Stenhus Fastigheter: – Det är personerna bakom bolagen som har varit avgörande, säger Selin till World in Property.

Göteborgsbaserade Next Step Group säger att nyckeln till framgångarna är bolagets modell Samskapande stadsutveckling. Många pratar om och strävar efter liknande. Varför har just Next stop lyckats så väl med detta som du ser det? Och kan detta koncept vara en modell för Balder?

– Det är två duktig, fina och drivande personer som utvecklat Next Step Group - Jacob Torell och Joakim Garfvé. Och de har rekryterat skickliga medarbetare. Allt hänger på personerna.

– Jag har följt deras framgångar med intresse och vi har diskuterat affärer i olika omgångar – det har varit nära några gånger tidigare. Under våren och sommaren inledde vi samtal och jag kände att nu kanske det är dags att vi gör något ihop.

– För mig var det helt avgörande att de inte vill sälja hela bolaget och casha in, utan att affären gjordes genom i huvudsak en nyemission. Med mer kapital får detta framgångsrika företag mer frihet och mer valfrihet i projekten. Man blir inte tvungen att sälja projekt snabbt för att kunna ta nästa steg, utan kan göra det som långsiktigt är affärsmässigt bäst.

– Modellen Samskapande som de jobbar efter är viktig och central i deras framgång inom stadsutveckling. Nu när vi är i samma familj ska vi lära av varandra, hjälpas åt och bolla idéer.

Finns det potential och möjligheter att expandera Next Step Groups senaste storprojekt, trästaden Wendelstrand, ytterligare med den ökade styrka affären med Balder innebär?

– O, ja! Next Step Group är jätteduktiga och det finns massor av möjligheter, inte minst med deras nära samverkan med kommun. Det gäller även deras övriga stora aktuella projekt Life Science-klustret GoCo Health Innovation City, Nya Hovås med förvaltningsfastigheter och de 1 000 bostäder som ska utvecklas vid Landvettersjön utanför Mölnlycke.

Tror på Stenhus förvärvsagenda

Balder blir ankarinvesterare i Stenhus Fastigheters nyemission på deras väg mot börsen (första handelsdag den 24 november). Vilka är de värden i företaget som övertygade Balder?

– VD och huvudägare Elias Georgiadis är en stark och oerhört duktig person – en fantastisk entreprenör. Dessutom har bolaget en klok och erfaren styrelseordförande i Rickard Backlund (tidigare ordförande i Amasten och NP3 Fastigheter samt tidigare VD för Fastigheter Aberdeen Asset Management). Ja , hela styrelse är mycket stark.

– Det är det jag fäster mig vid i denna typ av affärer – personerna som leder bolaget. Det är samma sak som med Next Step Group, fast det är helt olika typer av bolag och verksamheter inom fastighetsbranschen.

Stenhus Fastigheter tillblev snabbt genom en avknoppning från Sterner Stenhus-gruppen. Idag har bolaget fastigheter värda 1,4 miljarder kronor och den offensiva ambitionen är att öka värdet till tio miljarder på fem år.

Men till exempel Tidningen Affärsvärlden är kritisk i sin analys; "Ett nytt bolag med fastigheter för dryga miljarden är på väg till börsen. Varken fastighetsbeståndet eller prislappen på aktien imponerar så det vill till att bolagets storslagna förvärvsagenda faller väl ut." Kommentar?

– Affärsvärlden kanske är bättre på investeringar än jag – vad vet man? Men jag tror på förvärvsagendan. Att det skulle gå dåligt är uteslutet med de kompetens och det driv som finns i bolaget. Frågan är hur bra det kommer att gå.

– Balder och Stenhus kanske kommer att göra en del gemensamma satsningar framöver.

Tråkiga Corna-effekter

Moody´s delgav förresten på fredagen en förnyad negativ bedömning av den svenska kontorsmarknaden. Man spår problem för kontorsägare i andra coronavågen som en följd av ändrade arbetsvanor med mer hemmajobb.

– Moody´s gör inte alltid så bra analyser och har inte alltid rätt. Men det är en trevlig aktie att äga, säger Selin som tror på kontoret och viljan att träffas och arbeta tillsammans sett över tid.

Med en dryg månad kvar av året, vilken är din sammantagna bild av 2020 för Balder?

– I de senaste investeringarna i Next Step Group och Stenhus har vi tagit vara på ett par bra tillfällen gällande lite mindre bolag. Det är en del av Balders sätt att arbeta – många fina investeringar ger en bra helhet.

– Året har förstås präglats av Corona och framförallt hotell har tagit mycket stryk. Balder skulle gjort ett ännu bättre resultat om detta inte skett. Men många andra i näringslivet har drabbats så hårt under en koncentrerad period.

– Jag tycker det är oerhört tråkigt att se arbetsamma, hederliga människor och bolag drabbas helt oförskyllt. Men människan är kreativ och hittar nya vägar framåt.

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se