Selin efter storinvesteringen: –Vi kommer att bygga mer

Selin efter storinvesteringen: –Vi kommer att bygga mer

Stadsutveckling

12 mars 2021

– Vi kommer att bygga mycket mer i GoCo Health Innovation City. Men det viktiga är inte vem som äger husen, utan att det blir en bra helhet, säger Balders VD Erik Selin till World in Property.

Igår presenterades den fortsatta storsatsningen på GoCo Health Innovation City i Mölndal. Balder, Next Step Group och Investor-ägda Vectura ska tillsammans med Tredje AP-fonden investera drygt 1,6 miljarder kronor på bostadsutveckling i anslutning till GoCo-huset för avancerad medicinisk och bioteknisk forskning.

Här gör alltså Balder en storsatsning, direkt och genom delägandet i Next Step. VD Erik Selin är mycket entusiastisk och ser en fortsättning på satsningen:

– Vi kommer att bygga ännu mer i området. Här finns en fantastisk potential. Wallenbergstiftelsen och staten går in med stort engagemang och kapital för att göra detta till ett världsledande kluster inom bioteknik och medicin.

Men Selin ser inte att Balder nödvändigtvis måste äga husen man kommer att bygga för olika syften över tid.

– Det viktiga är inte vem som äger husen, utan att det blir en bra helhet. Next Step har ju till exempel sålt ett av sina hus i området till ett stort japanskt forskningsbolag, som såg det som viktigt att äga sitt eget hus här.

Selin ser den nya investeringen i bostäder som en viktig del i områdets utveckling.

– Läget vid Astra Zeneca är fantastiskt och det behövs ett sådant här kluster för att utveckla svensk hälsoinnovation och för att attrahera både kompetens och företag här. Bostäderna vi bygger gör att gästforskare, anställda och andra som GoCo attraherar kan bo i hjärtat av området. Det är en viktig beståndsdel som gör området levande.

Hans vision är att området ska bebyggas med olika typer av fastigheter under en följd av år, samtidigt som ledande aktörer inom medicin och bioteknik från hela världen etablerar sig här. Plus att området blir levande med bostäder och annan service och verksamhet.

– Inom tio år är detta ett fullt utvecklat kluster inom bioteknik och medicin som attraherar aktörer från hela världen och ger ett stort värde till regionen och Sverige.

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se