Selin-bolag dras till dansk domstol
Genrebild Malmö: Unsplash. Pressbild på Erik Selin: K-Fastigheter.

Selin-bolag dras till dansk domstol

Reportage

23 mars 2023

Det Selin-ägda fastighetsbolaget får skarp kritik från hyresgäster och fack, bland annat för bristande arbetsmiljö och fuskbyggen.

Kristianstadsbladet har i flera artiklar belyst problemen i K-fastigheter byggprojekt, där Erik Selin är ordförande och storägare, på platser som Limhamn, Växjö, Gävle och även i Danmark. I Limhamn vittnar hyresgäster om översvämningar, olidlig stank, lösa elsladdar och låga temperaturer i lägenheterna.

– Allt känns som ett fuskbygge, säger en uppgiven hyresgäst till Kristianstadsbladet.

Gällande huset i Limhamn har myndigheterna varit inkopplade och Malmö stads miljöförvaltning gav K-fastigheter fram till den 10 januari på sig att åtgärda den hälsofarliga lukten, men bolaget hörde aldrig av sig.

Bolagets informationschef Johan Hammarqvist kommenterar i ett mail till Dagens industri granskningen som gjorts om bolaget.

”Det är korrekt att det funnits utmaningar och problem i de nämnda projekten men inte i den omfattning som det beskrivs och givetvis har problem som uppstått avhjälpts då det är våra egna fastigheter som vi ska äga långsiktigt”

Svidande kritik från facket

Bygget i Limhamn har fått hård kritik från fackförbundet Byggnads där lokala skyddsombud slagit larm om bristande säkerhet. K-fastigheter fick i höstas betala skadestånd till Byggnads när det kom fram att två av byggföretagen som bolaget anlitat saknat kollektivavtal Enligt informationschefen Johan Hammarqvist har bolaget tydliga krav på underleverantörer att ha kollektivavtal eller hängavtal .

”I de få fall det ej följts av underentreprenören är det beklagligt och när det kommit till vår kännedom har vi agerat och sett till att företagen tecknat kollektivavtal”, skriver han i ett mail till Dagens industri.

Drar bolaget till dansk domstol

I Danmark har hyresgästerna gått steget längre. Efter hård kritik om fuktfläckar i taken, översvämningar i källaren och att det saknas isolering har hyresgäster gått samman och anlitat en advokat för att dra K-fastigheter till domstol, skriver Kristianstadsbladet.

Dessutom är bolaget polisanmält av Vallensbaek kommun, enligt ett inslag i dansk tv är anledningen att kommunen ställde vissa krav för att tillåta inflyttning i juni, men att det nonchalerades av K-fastigheter som drev på inflyttningarna.

I samma inslag uttalar sig även en politiker från Dansk Folkeparti som vill förklara huset obeboeligt på grund av hälsofaror.

Av Pernilla Gilbert

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se