Scheiwiller Svensson förnyar Himlen Foto: Scheiwiller Svensson

Scheiwiller Svensson förnyar Himlen

Arkitektur

29 januari 2019

Scheiwiller Svensson har gett restaurangen en helt ny design, i nära samarbete med grundaren och ägaren Niklas Ahlbom.

Den nyöppnade restaurangen har en mer urban känsla än tidigare, med gröna växter bland stål och betong, och kockar som jobbar nära gästerna. Menyn är komponerad av kocken Joakim Haglund.

– Efter elva år var det dags att göra något nytt som går i linje med den avslappnade, moderna och pulserande känslan vi vill erbjuda våra gäster, säger Niklas Ahlbom, grundare och ägare av Restaurang Himlen.

– När man jobbar med en restaurang så är inredningen alltid underordnad mat och service. Designen och miljön är som filmmusik. Den skapar stämningen och utgör sedan en skön fond till alla de möten och samtal som sammantaget ger en lyckad kväll, säger Simon Scheiwiller, arkitekt på Scheiwiller Svensson.

Och det nya konceptet har gått hem hos gästerna. Omsättningen ökade med nästan 20% direkt efter nyöppningen i höstas.

Högst upp: Grill & Cocktail

Den nya Restaurang Himlen är egentligen två restauranger i en. På översta våningen finns konceptet Grill & Cocktail, som serverar mat med influenser från Spanien, Mexico och USA. Dessa länder, med sina oborstade urbana miljöer, har även influerat den nya inredningen. Här finns växter och gröna färger bryter igenom inredningen av betong, stål och trä – material som får patina med tiden. Detta skapar en dynamisk och jordnära känsla som ger en mjuk kontrast till den fantastiska utsikten. Som pricken över i finns väggmålningar av gatukonstnären Huge (Daniel Fahlström).

En trappa ner: Köket

På våning 25 huserar matsalen Köket, som snarare har prägeln av en klassisk bistro. Här serveras svensk-fransk mat med en twist. En del av upplevelsen är känslan av att faktiskt sitta vid kockens köksbord, istället för vid en vit bordsduk på à la carten. Inredningen bjuder på helkaklat, koppar, klinkers och magiskt sköna stolar med sittplatser i olika nivåer som gör att alla kan ta del av utsikten, oavsett var man sitter.

Utsikten främst

Den magnifika utsikten är naturligtvis en viktig faktor för Restaurang Himlen. För att undvika störande reflektioner i fönstren har man därför specialdesignat pendlade armaturer och valt mörka bordsskivor som inte speglas i glasen.

– Tidigare har vi nog uppfattats som dyra och lite fine dining-stela, men vi vill sudda bort den stämpeln och vara lättillgängliga för att våra gäster och närboende enkelt ska kunna slinka in alla dagar i veckan, säger Niklas Ahlbom.

Av Redaktionen

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se