Scandics storhotell landar i Kiruna Foto: Skanska

Scandics storhotell landar i Kiruna

Stadsutveckling

12 november 2018

Skanska utvecklar och bygger ett nytt hotell i centrala Kiruna med Scandic Hotels som operatör.

 

Hotellet är utvecklat av Skanska Sverige och försäljningsvärdet är cirka 500 miljoner kronor, vilket bokförs i rörelsegrenen kommersiell fastighetsutveckling i det andra kvartalet 2019.

Byggkontraktet är värt cirka 400 miljoner kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det andra kvartalet 2019.

– Vi ser fram emot att medverka i utvecklingen av det nya Kiruna. Hotellet ska bli ett landmärke i staden och vi är väldigt glada över att nu ha slutit avtal med en långsiktig ägare av fastigheten, säger Bernt Lundstedt, affärsutvecklare, Skanska Sverige.

Det nya hotellet byggs intill stadshuset vid torget i nya Kiruna centrum. Hotellet omfattar totalt 14 000 kvadratmeter fördelat på 13 våningar. Det får 231 rum, restaurang, konferenslokaler, gym och relaxavdelning samt en skybar.

Bygget sker efter en flerårig dialog mellan Scandic och byggherren Skanska i samråd med LKAB. LKAB kommer att äga och förvalta hotellfastigheten via koncernens fastighetsbolag, LKAB Fastigheter. Köpet uppgår till cirka 500 miljoner kronor.

– Vi är stolta över att vara med och säkra ett nytt stadshotell i Kiruna. Det här befäster LKAB:s starka framtidstro och att vi ersätter det gruvbrytningen påverkar. Vi är också glada över att Skanska väljer att etablera sig här, samt att Scandic delar vår framtidstro och väljer att expandera, säger Stefan Hämäläinen, direktör LKAB:s samhällsomvandlingar.

Hotelloperatören Scandic Hotels har tecknat ett 20-årigt hyresavtal för hotellet som ska ligga i framkant vad gäller hållbarhet. Avsikten är att miljöcertifiera byggnaden enligt LEED. Byggstart är planerad till april 2019. Hotellet ska stå färdigt i oktober 2021.

Av Redaktionen

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se