SBB lägger mångmiljardbud på Hemfosa Foto: SBB

SBB lägger mångmiljardbud på Hemfosa

Transaktion

15 november 2019

Tidigt imorse kom nyheten att SBB lagt ett bud på Hemfosa. Affären blir en av de största i Sverige någonsin. 

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget lägger ett bud på samtliga aktier i branschkollegan Hemfosa. Betalning sker med egna aktier och kontanter. Budets värde uppgår till 126:15 kronor per stamaktie och värderar hela Hemfosa till 23,5 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande från Samhällsbyggnadsbolaget.

Affären kommer att resultera i ett bolag med ett fastighetsvärde på över 70 miljarder kronor. 

- Med denna transaktion skapar vi Nordens största bolag för social infrastruktur. Det sammanslagna bolaget skulle ha en attraktiv och stabil fastighetsportfölj kännetecknad av exponering mot nordiska välfärdsstater med långa hyresavtal, höga uthyrningsgrader och en diversifierad bas av hyresgäster. Det är en portfölj med noterbart låg risk tack vare den unika kombinationen av samhällsfastigheter med norska och svenska staten som största hyresgäster samt svenska reglerade hyresrätter. Vi har som mål att SBB ska ha en BBB+ rating inom 12 månader och vi tror att den sammanslagna koncernen över tid kommer att kunna erhålla en förbättrad kreditrating, vilket har potential att väsentligt minska finansieringskostnaden. Ansvarstagande ägande med hållbarhet som en central del i affärsmodellen är en viktig del av vår kärnfilosofi och vi tror därför att vi, i detta hänseende, är rätt partner för Hemfosa och att våra bolag tillsammans skulle ha en mycket spännande framtid, kommenterar Ilija Batljan

Hemfosa har i ett separat pressmeddelande meddelat att bolagets styrelse enhälligt rekommenderar såväl stam- och preferensaktieägarna i Hemfosa att acceptera erbjudande.

– Jag grundade Hemfosa för 10 år sedan och ser positivt på de möjligheter som skapas genom en sammanslagning med SBB. Tillsammans bildas nu Nordens största aktör inom samhällsfastigheter och jag ser fram emot att fortsätta som aktieägare i det sammanslagna bolaget, skriver Jens Engwall, Hemfosas grundare och vd i SBB:s pressmeddelande. 

Av Pernilla Gilbert

 

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se