SBAB: Fallande bostadspriser från 2022 Robert Boije chefsekonom på SBAB, räknar med en nedgång i bostadspriserna från 2020.

SBAB: Fallande bostadspriser från 2022

Bostäder

23 april 2021

I sin nya prognos räknar SBAB med att bostadsproserna faller med sammanlagt sex procent under 2022 till 2024.

I år väntas BNP växa med 3,3% samtidigt som bostadspriserna fortsätter stiga.

Enligt SBAB:s nya prognos väntas bostadspriserna ha stigit med 11% under året. Villapriserna väntas stiga med 13% och bostadsrättspriserna med 8%.

SBAB menar att de långa bundna boräntorna är på väg upp och att de korta boräntorna kommer att höjas tidigare än väntat. Riksbanken väntas också höja reporäntan vid halvårsskiftet 2023.

De stigande boräntorna väntas leda till att bostadspriserna faller med sammanlagt 6% under åren 2022–2024.

– Bostadspriserna ser ut att fortsätta mot nya höjder i år, men sett till vår prognosmodell som under mer normala omständigheter och i genomsnitt över tid väl kan förklara prisutvecklingen, kommer priserna falla tillbaka med cirkaa 6% under åren 2022–2024 om boräntorna ökar i linje med vår prognos. 6% kan låta mycket men ska jämföras med den beräknade prisuppgången på över 20% under åren 2020 och 2021. Det är således ingen dramatik att tala om, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Han ser dock scenarier som kan leda till både bättre och sämre utveckling.

– Det finns förstås möjlighet till ytterligare uppgång i bostadspriserna om svensk ekonomi tuffar på och boräntorna inte höjs så mycket som i vår prognos. Samtidigt finns också risk för ett större fall än i vår prognos om det enormt ökade intresset för bostadskonsumtion klingar av i takt med att folk återgår till mer normala konsumtionsmönster när pandemin är över.

 

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se