SAS och Mengus nya storavtal Foto: Mengus

SAS och Mengus nya storavtal

Uthyrning

13 mars 2018

Efter att organisationen krympt gör nu SAS och Mengus ett nytt hyresavtal som ger fastighetsbolaget stora möjligheter att utveckla fastigheten.

 

Mengus tredje fond äger den 45 000 kvadratmeter stora kontorsfastigheten Frösundavik, som ursprungligen uppfördes som SAS huvudkontor. SAS genomförde år 2003 en så kallad sale-lease-back-affär varefter hela fastigheten hyrdes genom ett tjugoårigt så kallat triple-net-avtal.

SAS och Mengus har nu ersatt triple-net-avtalet med ett sedvanligt hyresavtal. Under det nya avtalet hyr SAS ytor om cirka 15 000 kvadratmeter. Mengus tar även över ansvaret som hyresvärd för övriga hyresgäster i fastigheten.

– Mengus har förvärvat Frösundaviksfastigheten med en mycket långsiktig affärsplan, upp till 15 år. Genom överenskommelsen med SAS kan vi nu accelerera planen och omgående påbörja förädlingsprocessen, inklusive omhändertagandet av övriga hyresgäster som tillsammans hyr cirka 20 000 kvadrameter, bland andra Schneider, Merck, Enaco och Ford, säger Per Niklasson, managing partner på Mengus.

Under det tidigare avtalet hyrde SAS hela fastigheten med ett långtgående ansvar för drift, underhåll och investeringar samt med rätten till andrahandsuthyrning av överytor. Fastighetsägaren (idag Mengus 2016, tidigare KLP Eiendom respektive Nordisk Renting) har främst haft ett förvaltningsansvar med begränsade möjligheter att genomföra utvecklingsåtgärder.

I takt med att SAS krympte sitt eget lokalutnyttjande i fastigheten blev det gamla Triple-Net-avtalet, med stor underliggande fastighetsrisk och en räntekopplad hyra, allt mer verksamhetsfrämmande och otympligt för flygbolaget. Eftersom Mengus har en omvänd position, dvs. en långsiktig ambition att äga och utveckla Frösundavik till en förstklassig business park för många hyresgäster, fanns förutsättningar att i god ”win-win-anda” ersätta det gamla avtalet med ett sedvanligt hyresavtal med sex års löptid.

– Vi har grundat det nya hyresavtalet på SAS långsiktigt bedömda lokalbehov och tillsammans med Mengus gjort en gemensam beräkning av våra kvarstående åtaganden enligt det gamla avtalet. Det har stort värde för oss att ingå ett konventionellt hyresavtal med för oss kända kostnader, säger Bjørn Frivold, vp group facility management på SAS.

I och med det nya hyresavtalet finns det nu stora utvecklingsmöjligheter för fastigheten. Detta menar Hansi Danroth, senior partner på Mengus:

– Fastigheten har unika förutsättningar och kontorslokalerna är fantastiska med exceptionellt ljusinsläpp, generösa takhöjder och bra yteffektivitet. Detta tillsammans med ett all-inclusive-koncept med bland annat gemensam reception, konferens, restaurang/café, gym och sporthall i en härlig parkmiljö vid Brunnsviken bara fem minuters cykelavstånd från City är svårslaget. Vi har liknande planer för Frösundavik som för det tioåriga utvecklingsprojektet Solna Gate, som vi slutförde och avyttrade år 2015.

AG Advokat och WSP har varit Mengus rådgivare i processen.

Av Redaktionen

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se