Sandberg: ”Varken SBB eller Castellum får köpa Entra”

Sandberg: ”Varken SBB eller Castellum får köpa Entra”

Transaktion

22 januari 2021

Chefsanalytikern Albin Sandberg på Kepler Cheuvreux tror inte att SBB eller Castellum får igenom sina Entra-bud.

– Jag tror ingen av dem får det genomslag man önskar. Jag har svårt att se det, när man beaktar vad Entra-aktien handlas för idag, säger Albin Sandberg till norska Finansavisen.

Slutkursen för Entra-akiten på torsdagseftermiddagen var 193 norska kronor. Det är en ökning med över 36 procent sedan budstriden mellan SBB och Castellum startade för två månader sedan.

Den 20 november var kursen 141,5 norska kronor. Under budstriden har SBB gått från bud på 165 norska kronor till nuvarande formaliserade bud på 190. Castellum har gått från 171 norska kronor till nu gällande formaliserade bud på 186 – men menar att budet med synergier är värt över 200 norska kronor.

Albin Sandberg tror att det blir svårt för de båda budgivarna att nå en acceptansgrad på över 90 procent, vilket krävs för att kunna lösa in alla aktier och ta över Entra helt.

Balders intresse kan vakna

Han menar att Balder på sikt kan komma att visa intresse för att köpa hela Entra, även om VD Erik Selin hittills sagt att han föredrar att se Entra på börsen.

– Balder har ju redan tjänat bra på sin handel i Entra. Bolaget sitter nu i en mycket god sits där man kan kontrollera hela situationen. Balder kan se till att ingen får kontroll över Entra. Man kan också om något år välja att ändå försöka ta över hela Entra, säger Albin Sandberg till Finansavisen.

Sandberg tror att Castellum kommer att ge upp budstriden om man inte får accept från 90 procent av Entras aktieägare gällande det nuvarande formaliserade budet. Han utesluter däremot inte att SBB kan bli en storägare i Entra om deras bud inte går igenom.

– Jag tror SBB kan bli en stor delägare och att man kan sitta på en stor andel aktier en tid för att överväga vad som kan ske på sikt. Jag tror denna process blir långvarig, säger Albin Sandberg.

Han tror inte att vare sig SBB eller Castellum kommer att höja sina bud ytterligare, och menar att taket nog är nått för vad de kan tänka sig betala.

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se