Så ska Oscar rädda krisprojektet Foto: Oscar Propeties

Så ska Oscar rädda krisprojektet

Bostäder

8 maj 2019

Om några veckor måste bolaget betala en halv miljard kronor. Nu rekorddumpar Oscar Properties bokningsavgiften för att få fart på försäljningen.

Tidigare i veckan kunde World in Property rapportera att Oscar Engelberts bolag måste betala en halv miljard för den mark i Norra Djurgårdsstaden där de ska bygga sitt projekt Gasklockan.

Detta måste göras innan den 3 juni. Om de inte lyckas få ihop finansieringen kan Stockholms stad stämma Oscar Properties.

– Priset är indexerat från när det markanvisades. Sedan har åren gått och priserna gått upp. Idag är priset 15 000 kronor per kvadratmeter per bruttoarea. När vi skrev avtalet visste vi inte hur stor själva byggrätten som Oscar Properties kan bygga blir. Men om de inte har något bygglov när den 3 juni kommer, då kommer staden ta betalt för maximalt möjliga byggarea vilket är 45 100 kvadratmeter. Totalt blir det 675 miljoner kronor, säger Staffan Lorentz, ansvarig för Norra Djurgårdsstaden vid Stockholms stad.

Dumpar avgift

Efter att detta blev offentliggjort har nu bolaget bestämt sig för att lägga in en högre växel för att öka försäljningen av bostäder i projektet.

Den tidigare bokningsavgiften på 50 000 kronor slopas och nu kommer det endast att kosta en krona för att boka upp sig på en lägenhet i lyxprojektet. Detta enligt uppgifter som SVD tagit dela av.

Bolaget har anlitat flera olika mäklarfirmor för att sälja bostäderna och i den kampanj som nu lanserats ska handpenningen betalas först om sex månader. Bokningarna kommer enligt uppgift att, redan i slutet av detta år, ersättas av bindande avtal då förhandsavtal kan skrivas direkt med bostadsrättsföreningen.

I dagsläget är det ett 70-tal av de totalt omkring 320 planerade bostadsrätter som släppts för bokning.

Inflyttning beräknas ske tidigast 2022.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se