Så ska NCC vända miljardförlusten
Tomas Carlsson, koncernnchef NCC. Foto: NCC

Så ska NCC vända miljardförlusten

Ekonomi

16 oktober 2018

Efter vinstvarningen och den enorma rörelseförlusten ändrar bolaget strategi för att vända skutan till plus.

 

Byggföretaget NCC redovisar en rörelseförlust för tredje kvartalet 2017 på -1 108 miljoner kronor i den preliminära delårsrapporten. Det kan jämföras med en vinst på 364 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Kvartalet belastas av avsättningar för tvister och garantier, omvärdering av vissa utvecklingsfastigheter samt nedskrivningar på sammanlagt 1 565 miljoner.

Efter en omfattande genomgång presenterar bolaget ett antal åtgärder för att förbättra lönsamheten. Bolaget tvingas bland annat avveckla viss verksamhet för att vända trenden.

– Idag presenterar NCC en ny väg framåt. Nu sänker vi risknivån i koncernens projektportfölj och balansräkning, avvecklar vissa olönsamma verksamheter och fokuserar på NCC:s friska kärnverksamhet som finns inom samtliga affärsområden och länder. Med en ny koncernledning på plats, konsekvent riskhantering i projekten och omfattande lönsamhetsförbättrande åtgärder för att vända de verksamheter som inte levererar skapar vi en bas för en stark framtid för NCC, säger Tomas Carlsson, koncernchef på NCC.

NCC har initierat omfattande åtgärder inom samtliga affärsområden för att förstärka lönsamheten:

  • Process för avyttring och nedläggning av olönsam verksamhet som exempelvis division Road Service inom affärsområde Infrastructure och ett antal mindre verksamheter inom affärsområdet Industry samt vissa utvecklingsfastigheter inom affärsområdet Property Development
  • Turn-around planer för anläggningsverksamheten i Norge samt för affärsområdet Building Nordics
  • Förstärkt organisation med nyrekryteringar på nyckelpositioner, utbildningsinsatser och utveckling av styrning och uppföljningsprocesser för att åstadkomma generell förbättring
  • En förstärkt process för riskvärdering av projekt

Omsättningen för perioden uppgick till 14 269 miljoner kronor, jämfört med 13 075 miljoner kronor ett år tidigare. Orderingången var 12 738 miljoner kronor, lika mycket som samma period 2017.

Av Redaktionen & TT

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se