Så ska Karlatornet ändras
Göteborgs nya landmärke, Karlatornet. Bild: Serneke.

Så ska Karlatornet ändras

Stadsutveckling

18 april 2023

Karlatornets fasad kommer att förändras i förhållande till de ursprungliga ritningarna. Ansvariga politiker informerades nyligen om ändringarna på våning 69 som blir helt öppen för allmänheten.

Redan för flera år sedan beviljades bygglovet för Göteborgs nya landmärke, Karlatornet, bygget har sedan länge varit igång och inflyttning närmar sig. I slutet på mars informerades politikerna av stadsbyggnadsirektör Henrik Kant om att en ny bygglovsansökan kommer hanteras inom kort. 

– Eftersom Karlatornet är en märkesbyggnad så innebär ett förändrat utseende att ett nytt bygglov måste sökas för den ändringen som tillkommer, säger han till GöteborgsPosten.

I detaljplanen för Karlatornet har kommunen ställt krav på Serneke att en publik utsiktsvåning måste finnas och denna ska ligga på den våning som nu berörs av bygglovsansökan.

– Det kommer att finnas två utsiktsplattformar åt två håll i delen som är publik och som alla ska kunna åka upp till, säger Henrik Kant till GöteborgsPosten.

Visuellt kommer byggnaden ändras en del, vid den svängda delen som går ihop och tvistas runt blir det en annorlunda utformning i glasdelarna. Henrik Kant beskriver det som att det blir en dragkedja i vecken där glaskuberna kommer vara själva dragskon. Det blir två glasburskåp med glasgolv som allmänheten kommer att kunna gå in i.

Den öppna delen ska få rum för utställning, café, restaurang, bar och andra attraktioner, enligt Serneke och man tar sig dit via en separat entré vid en paviljongsbyggnad på torget söder om tornet.

– Vad jag förstår ska det bli en destinationspunkt som man kan åka upp till, äta och dricka samt se utsikten över Göteborg. Tanken är att det ska vara tillgängligt för många, säger Henrik Kant till GöteborgsPosten.

I ett mail till GöteborgsPosten skriver Johan Live, presschef på Serneke, att utsiktsplatsen ska vara klar till sommaren 2024 och paviljongsbyggnaden kommer driftsättas några månader därefter då den byggs sist av allt.

Av Pernilla Gilbert

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se