Så ser du till att slippa inbrott under semestern

Så ser du till att slippa inbrott under semestern

Analys

8 juli 2022

Nyttja grannsamverkan och be att grannarna tittar över ditt hus när du är borta.

 Be att de tar ett varv runt huset, speciellt bakom om det är insynskyddat. Att parkera bilen hos dig och klippa gräsmattan är också några viktiga och bra åtgärder för att förhindra inbrott när du åker på semester.

Bra tips är att försöka se till att det ser bebott ut även om ingen är hemma. Låt trädgårdsredskap stå framme på tomten, lämna persienner och gardiner öppna men tänk på att plocka undan synliga värdesaker inomhus. Ställ även in gräsklippare, grill och cyklar i garage/förråd.

- Att som grannar hjälpas åt för att förhindra inbrott är jättebra, säger Helena Hellsten. Titta till varandras hus och flytta gärna på lösa föremål utomhus.

Många inbrott i villa sker på baksidan av huset. Det beror ofta på att låsen på altandörrar ger ett sämre inbrottsskydd och det är också lättare för tjuven att ta sig osedd in i huset den vägen.

- Rejäla och säkra lås på alla altandörrar är ett bra skydd mot tjuvar men även att sätta upp rörelsedektorer så att det lyser upp om någon rör sig, säger Helena Hellsten, ansvarig för skadeförebygg, Länsförsäkringar Östgöta. Se också till att ta bort växtlighet nära altandörrar så att ingången blir mer synlig.

Sist, men inte minst, är larm ett effektivt skydd mot inbrott. Helst kopplat till en larmcentral som ger tjuven mindre möjligheter att arbeta ostört.

Tio tips för att förhindra inbrott:

  • Be din granne att vara uppmärksam och se till ditt boende under tiden ni är på semester.  
  • Ställ in en timer på lamporna – så huset ser ut att vara bebott när du inte är hemma.
  • Dra inte för gardiner och persienner, då ser huset igenbommat ut.
  • Märk dina värdefulla saker med ex. DNA märkning och sätt upp dekaler utifrån om märkningen.
  • Lås på din postlåda.
  • Larm som är kopplat till en larmcentral ger tjuven mindre möjligheter att arbeta ostört.
  • Om du har växtlighet som ligger nära huset, särskilt den runt altandörren. I skydd av denna kan tjuven annars ta sig in ostört.
  • Grannsamverkan i ditt bostadsområde kan vara till stor hjälp.
  • Tjuvar använder också sociala medier, så var försiktig med att lägga ut bilder och berätta var du befinner dig om att du inte är hemma.
  • Lämna inte värdesaker framme, synliga utifrån, även om du bara ska bort en kort stund.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se