Så mycket faller bopriserna Foto: TT

Så mycket faller bopriserna

Bostäder

5 december 2018

Bostadspriserna i landet fortsätter att rasa. Nu kan Svensk mäklarstatistik visa nya siffror på hur det sjunker.

 

För hela landet blev fallet en procent för villor och bostadsrätter.

Bostadsrättspriserna föll mest i Storgöteborg och Stormalmö, under november, där minskningen var två procent. I Storstockholm var prisfallet en procent på bostadsrätter.

För villor var prisfallet för hela landet en procent, men i Stormalmö har villapriserna sjunkit med två procent under november.

Den förra prisnedgången, som inleddes under andra halvåret 2017, varade ungefär ett halvår, enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik. Sedan, i början på förra året, trevade sig priserna sakta uppåt igen.

– Våren var först lite avvaktande, men sedan såg vi en uppgång, säger Per-Arne Sandegren.

Många trodde nog då att nedgången bara var ett litet hack i kurvan.

Stannat av

Men nu är det alltså slut på prisökningarna. Nedgången är tydlig under november.

– Vi kan konstatera att uppgången i början av året har stannat av. Det är visserligen bara en månad, men det är tydliga tendenser.

Året ser därför ut att sluta med nedåtgående priser, förklarar han. Att priserna skulle börja stiga nu i december är så gott som uteslutet, enligt Sandegren.

– Nu i slutet på året så firar vi jul och nyår, och det brukar vara låg aktivitet på bostadsmarknaden. Priserna brukar ligga stilla, och vi ser aldrig några uppgångar under den här perioden.

Ingen spåkula

Var priserna tar vägen nästa år kan han inte säga.

– Vi har ingen spåkula, men det är inte någon prisfest i sikte i närtid.

Det finns dock fakta som pekar i olika riktningar. Bostadsbristen är dock fortfarande stor, samtidigt som marknaden är mycket osäker.

– Efter många år av stadig uppgång har vi nu fått ett och ett halvt år med stillastående eller sjunkande priser, säger Per-Arne Sandegren.

Av Johanna Cederblad/TT

Faktaruta

Så mycket har priserna sjunkit

Priserna för både villor och bostadsrätter sjönk under november.

För villor är prissänkningen för hela riket 1 procent. I Storgöteborg sjönk priserna med 1 procent, i Storstockholm med 1 procent, i Storgöteborg med 1 procent och i Stormalmö med 2 procent.

För bostadsrätter är prisfallet totalt 1 procent för hela landet. I centrala Stockholm är minskningen 1 procent, liksom i Storstockholm och centrala Göteborg. I Storgöteborg har priserna fallit med 2 procent, liksom i Stormalmö. I central Malmö har priserna legat still under november.

Fritidshusen har däremot ökat i pris. Under november blev ökningen 2 procent.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se