Så miljardväxte Stendörren
Fredrik Brodin. Foto: Stendörren

Så miljardväxte Stendörren

Reportage

29 mars 2018

Stendörrens Fredrik Brodin om noteringen på Nasdaqs huvudlista, den tredubblade portföljen och varför bolaget står stabila när det blåser.

 

I november 2014 klev Stendörren för första gången in på First North. Då hade bolaget ett fastighetsbestånd värt strax över två miljarder kronor. I dag tre år senare har bolagets växt och blivit tre gånger så stort. Bolaget räknar med att de just nu har ett fastighetsbestånd som ligger kring sex och en halv miljard fördelat på över 100 fastigheter.

När bolagets vd Fredrik Brodin ser tillbaka på de senaste åren är han nöjd.

– Det har absolut vart en fin utveckling och en rolig resa. Vi har växt samtidigt som vi har förbättrat våra nyckeltal och jag kan stolt konstatera att utvecklingen varit god, berättar han för World in Property.

Bolaget har under de senaste åren arbetat för att komma in på Nasdaqs huvudlista och i går kom beskedet att börsens bolagskommitté godkänt att bolagets B-aktier upptas till handel på huvudlistan med start den 10 april 2018.

Viktigt för bolaget

Listförändringen är välkommen och kommer att ha stor betydelse för bolagets framtid.

– Det här är jätteviktigt för Stendörren. Vi kommer att få en högre omsättning i aktien och i och med bytet kommer vi kunna locka till oss större kunder. Det finns exempelvis fonder som bara köper aktier i bolag som ligger på huvudlistan och det är positivt för oss. Vi kommer att få en stabilare ägarbild plus att det kommer bli lättare att göra stora nyemissoner i framtiden.

Även om det blir en del förändringar i förutsättningarna för bolaget kommer inte Stendörren lägga om sin strategi.

– Vi är fortfarande samma bolag och kommer att fortsätta på den inslagna vägen som vi valt. Vi kommer fortsätta att äga den typen av fastigheter som vi gör och i samma region. Det blir ingen ny inriktning och bytet är inte knutit till någon nyemission, konstaterar Fredrik Brodin.

Fokus för bolaget ligger på att äga lättindustri- och logistiklokaler i Storstockholm och Mälardalen och det är här bolaget kommer att stanna. Anledningen är enkel. Stockholm har den högsta tillväxten i landet och ligger i topp även ur ett europeiskt perspektiv.

Kommande expansion

Under 2016 var bolaget väldigt expansiva och köpte en hel del nya objekt som lades i portföljen, men under 2017 låg Stendörren lågt. De fastigheter som fanns ute och var tillgängliga för förvärv var inte tillräckligt attraktiva. De var inte tillräckligt prisvärda.

Nu ser dock Brodin en förändring. Han anser att marknaden kommit i balans och kan tänka sig att göra en del investeringar framöver.

– Från slutet av 2016 och fram tills nu egentligen har vi varit konservativa och avvaktat. Under 2017 sålde vi i stort sett lika mycket som vi köpte, men nu tycker vi att det ser bättre ut så det kan absolut finnas öppningar för att vara mer expansiva under 2018.

Framför allt ser Fredrik Brodin en framtiden inom logistiksegmentet i och med att handelns förutsättningar förändrats kraftigt under de senaste åren.

– Det finns en efterfrågan av moderna logistik med en hög automatiseringsgrad och det beror så klart på en ökad e-handel. Detaljhandeln har under de senaste åren behövt ställa om, det är inget nytt egentligen, men den traditionella handeln har förändrats och det har vi sett och jobbat hårt med ända sedan vi blev noterade första gången för tre år sedan. Bara under förra året ökade näthandel med 16 procent och om något ökar 16 procent per år är det viktigt att ha koll på den utvecklingen. Den här omställningen gynnar oss och våra hyresgäster.

Klarar räntehöjning

Just nu är den kommersiella delen av fastighetsbranschen stabil. Det är låga räntor, låga vakanser och hög efterfrågan. Allt kan dock hända. Det har länge talats om räntehöjningar och det skulle framför allt påverka bolag med hög lånegrad.

Fredrik Brodin ser med tillförsikt på framtiden och menar att Stendörren skulle klara sämre tider och eventuella räntejusteringar.

– Just nu har vi en stabil och stark ekonomi i Stockholm samtidigt som vi ser fortsatt låga räntor så det är en gynnsam situation. Marknaden har länge pratat om att det kommer en räntehöjning, men en sådan har vi inte sett och även om den kommer så är det inga större problem för oss. Vi har fastigheter med hög avkastning så vi klarar en höjning. Och kommer det en ränteökning så följs det sannolikt av en inflation och det driver hyrorna. De är tydligt att de bolag som är fokuserade på avkastningsfastigheter har haft goda siffror under 2017. Det gäller inte bara oss utan även många av våra konkurrenter.

Av Jesper Lögdahl

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se