Så många drar ner på julklappsköpen i år

Så många drar ner på julklappsköpen i år

Ekonomi

28 november 2023

Enligt SBAB:s julklappsundersökning kommer svenskarna att lägga mindre pengar på julklappar i år jämfört med i fjol. Det främsta skälet är att man fått sämre ekonomi.

I SBAB:s julklappsundersökning 2023 har 1 000 personer tillfrågats om hur de resonerar kring årets julklappsinköp. Av undersökningen framgår att 1 av 3 kommer att lägga mindre pengar på julklappar i år jämfört med i fjol. 9 procent uppger också att de inte kommer att köpa några julklappar alls. Det främsta skälet till den minskade budgeten för julklappar anges vara sämre ekonomi, vilket 48 procent svarar. Relativt många, 35 procent, uppger att de kommer att lägga mindre pengar i år jämfört med i fjol för att de inte tycker att det är lika viktigt med julklappar längre.

– De senaste årens höga energipriser, höga inflation och inte minst räntehöjningarna har grävt djupa hål i mångas plånböcker. Vi befinner oss också nu i en lågkonjunktur. På så vis är det inte förvånande att många ser över utgifterna för julklappar i år, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

Kostnaderna stressar mest inför jul

4 av 10 uppger att de är stressade inför jul. Det som stressar mest är kostnaderna för julklappar, vilket 9 procent uppger (se diagram 1). Ytterligare 6 procent uppger att de är stressade över kostnaderna för julmaten. Det är dock inte bara kostnaderna som stressar. 7 procent uppger att de är mest stressade över att träffa släkten och en lika stor andel att de är mest stressade över julstädningen och pyntningen.

– Det är tråkigt att så många känner sig stressade inför jul. Särskilt när det kommer till kostnaderna. Jag tänker att det går att ha en fin jul utan en massa dyra julklappar. Samtidigt förstår jag att det är en tuff situation för många. Ekonomin är ansträngd samtidigt som förväntningarna, inte minst från barnen, ofta är höga i juletider, säger Linda Hasselvik.

Unga och kvinnor är mest stressade

Kostnaderna för julklappar stressar de som är mellan 18–34 år mest.15 procent av den åldersgruppen svarar det. Motsvarande siffra för de mellan 56–79 år är bara 2 procent. De i den äldre åldersgruppen är generellt sett mindre stressade inför jul och bland dem som ändå är stressade anges julstädningen och pyntningen som det största stressmomentet. Det finns också en tydlig skillnad mellan könen. Totalt bland de tillfrågade i åldern 18–79 år uppger 47 procent av kvinnorna att de är stressade inför årets jul men bara 38 procent av männen.

– Det som förenar de som är unga och kvinnor är att de generellt sett har sämre ekonomi än de som är äldre respektive män. Det kan vara en av förklaringarna till att de båda grupperna också är mer stressade över framför allt kostnaderna för julklappar, säger Linda Hasselvik.

Faktaruta

Fyra tips för en lyckad jul – och lägre kostnader

1. Planera och sätt en budget

Bestäm hur mycket pengar du kan och vill spendera på julen. Gör en budget som inkluderar kostnader för mat, presenter och annat förenat med ditt julfirande. Genom att planera innan och anpassa julen till dina ekonomiska förutsättningar undviker du en ekonomisk baksmälla i januari.

2. Gör det själv eller köp begagnat

I stället för att köpa dyra presenter så går mycket att göra själv. Baka dina favoritkakor och ge bort i en vacker burk eller ge bort en bok där du skrivit dina favoritrecept. Enligt vår undersökning kan hela 64 procent också tänka sig att ge bort något de redan äger eller köpt begagnat. Gör slag i saken. Det är ekonomiskt, personligt och bra för miljön.

3. Handla smart på rean

Tidigare var rea förknippat med mellandagarna – nu inleds den i många butiker redan före jul. Planera redan innan vad du skulle vilja köpa, om det kommer på extrapris. På så vis undviker du spontana och onödiga inköp. Säkerställ att det faktiskt är ett bra pris genom att jämföra priserna i olika butiker. Glöm inte att också titta så att butiken har öppet köp som sträcker sig över jul om presenten sedan inte skulle passa.

4. Fokusera på gemenskap och upplevelser

Jul handlar ofta om att spendera mer tid med nära och kära. Låt det prägla också dina presenter. I stället för att fokusera på materiella gåvor så kan det vara uppskattat att ge gåvor i form av tid och upplevelser. Ge bort en middag hemma, en brädspels- eller filmkväll. Att skapa minnen och dela tid med de du bryr dig om är ofta det mest värdefulla och minnesvärda.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se