Så ledde bostadsfrågan till regeringskris Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Så ledde bostadsfrågan till regeringskris

Ekonomi

21 juni 2021

Vill man dra det till sin yttersta spets, kan man påstå att dagens regeringskris har sitt upphov i en fastighetsaffär om drygt 700 miljoner år 2013.

Det var då finansmannen och byggmästarsonen Mikael Ahlström köpte ett allmännyttigt bostadsbestånd av Botkyrka kommun. För att fem år senare sälja beståndet vidare för dubbla köpeskillingen, cirka 1,4 miljarder till Carnegie.

Protesterna var starka och leddes av en ung vänsterpartistisk kommunpolitiker, Nooshi Dadgostar.

Detta ledde henne vidare till posten som bostadspoltisk talesperson i Vänsterpartiet, och till slut till rollen som partiledare.

När andra politiska frågor har blivit svåra för Vänsterpartiet att profilera sig med, är bostadsfrågan nu i partiets fokus. Och för Nooshi Dadgostar är det också en oerhört viktig personlig fråga: att Sverige ska ha ett ökat bostasdbyggande för alla, en stark allmännytta och inga marknadshyror.

Vänsterpartiet är alltså redo att fälla regeringen om man inte helt och hållet drar tillbaka förslaget om marknadshyror i vilken form det än må vara. Oansvarigt säger vissa, ideologiens återtåg i poitiken menar andra.

Löfvens försök att under helgen lansera att parterna på bostadsmarknaden får förhandla kring hur hyresmodellen i nyproduktion ska reformeras, fick direkt kalla handen av Dadgostar:

”Det blir en förhandling under hot där hyresgästerna förlorar. Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen. Ta ansvar för landet och stryk punkt 44”, skrev hon på Twitter.

Punkt 44 i Januariavtalet gäller alltså uppgörelsen om marknadshyrorna med Centerpartiet och Liberalerna.

Även Hyresgästföreningen är kritisk till Löfvens tanke om att låta parterna forma en ny modell för hyror i nyproduktion:

– Ska en förhandling fungera måste alla parter vilja bidra till den lösningen. Inte använda politiska förslag som hot. Förhandlingarna mellan parterna kan inte utgå ifrån en punkt i ett avtal mellan politiska partier. Vi vill förhandla om ett system som utgår ifrån vad som är bra för hyresgästerna, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Idag lämnas alltså, om inget mirakel inträffar, misstroendeförklaringen mot regeringen. Förutom Vänsterpartiet står Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna bakom misstroendeförklaringen.

Efter detta väntar antingen nyval eller talmansrunda för att söka ett nytt regeringsunderlag.

Flera partier har redan börjat förbereda sig för nyval. Men många politiska bedömare trodde under söndagen främt på talmansrunda.

Av Jörgen Hallström

 

 

 

 

 

 

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se