Så lång tid tar din bostadsförsäljning Foto: TT

Så lång tid tar din bostadsförsäljning

Bostäder

7 november 2018

Det tar allt längre tid att sälja sin lägenhet och villa. Detta visar nya siffror som Booli nu presenterar.

Statistiken är uppdelad per län, och visar hur många dagar det tog att sälja en villa respektive lägenhet i varje län i oktober månad.

– Längre annonstider innebär att man som köpare kan ta sig tid att sondera marknaden och göra ett genomtänkt köp. Det är ganska sunt att affärerna får ta lite längre tid, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Att sälja sin lägenhet tog längre tid i alla län utom 3 jämfört med oktober både 2016 och 2017. Snabbast gick det att sälja sin lägenhet i Skåne och Västmanlands län, där annonstiden i snitt låg på 18 dagar under oktober.

Längst tid tog det att sälja sin lägenhet i Norrbotten och Gotlands län. Gotland hade den näst högsta annonstiden föregående månad, i snitt tog det 30 dagar att genomföra en lägenhetsförsäljning.

Trots detta var annonstiden för lägenheter på Gotland kortare i oktober i år jämfört med samma period både 2016 och 2017.

I de flesta län har det tagit längre tid att genomföra en husaffär i år jämfört med samma period för både ett och två år sedan. Undantagen är Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län, där det gått snabbare att sälja sin villa i år.

I Stockholms län tog det i snitt 27 dagar att sälja sitt hus, för två år sedan tog det 17 dagar. Som säljare kan det vara en bra idé att ställa in sig på att försäljningen kan ta lite längre tid än man räknat med.

– Även om annonstiderna i Stockholm ökat med 10 dagar sedan oktober 2016 så är vi fortfarande nere på väldigt korta annonstider, säger Matilda Adelborg.

Av Redaktionen

Faktaruta

Så snabbt går det att sälja:

Lägenhet                          Antal dagar

  • Skåne län               18
  • Västmanlands län    18
  • Hallands län            19

Hus                                  Antal dagar

  • Västmanlands län   21
  • Östergötlands län   21
  • Örebro län             24

Källa: Booli

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se