Så hög är risken för SBB-konkurs

Så hög är risken för SBB-konkurs

Ekonomi

11 maj 2023

Enligt Bloombergs modell för att bedöma konkursrisken i stora företag har risken för att SBB ska tvingas till konkurs ökat kraftigt under de senaste veckorna.

Efter att SBB släppt sin delårsrapport den 28 april anses risken för en konkurs för bolaget inom ett år ha ökat kraftigt. Från strax över 5 procent innan rapporten, till närmare 18 procent inför onsdagens börsöppning. Detta enligt finanstjänsten Bloomberg Default Risk Model som bygger på bland annat underliggande data som skuld, aktiekurs och räntetäckningsgrad. 

SBB har lån på över 14 miljarder kronor på kort sikt och har en långsiktig belåning på över 70 miljarder kronor.

Efter att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's sänkte SBB:s kreditbetyg från "investment grade" BBB- till BB+ på grund av den höga skuldsättningsgraden på 59,9 procent och den sjunkande räntetäckningsgraden på 2,1 gånger ebitda-resultatet på rullande tolv månader, har SBB:s B-aktie sjunkit med över 39 procent sedan måndagen.

"De negativa utsikterna reflekterar möjligheten för en nedgradering med ett steg under kommande 6-12 månader om SBB inte säkrar tillräcklig finansiering för att möta finansieringskraven de närmaste kvartalen, vilket skulle skada bolagets likviditetsställning”, skrev S&P i sin rapport om SBB.

Pernilla Gilbert

World in Property
pernilla.gilbert@worldinproperty.se

Källa:

Källa: DI