Så har villapriserna ökat i landet Foto: PIxabay

Så har villapriserna ökat i landet

Bostäder

14 juni 2019

Huspriserna har ökat markant de senaste åren. Fortsatt låga räntor samt en generell bostadsbrist är några av förklaringarna

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av data från Svensk Mäklarstatistik analyserat hur priserna på villor förändrats de senaste fem åren. Av landets 290 kommuner hade 254 tillräckligt stort antal sålda villor för att kunna ingå i kartläggningen. Samtliga kommuner i kartläggningen har haft en prisökning under den nämnda tidsperioden och den genomsnittliga stigningen på villapriser i landet är 41 procent.

Mest har villapriserna stigit i Västra Götalandskommunen Grästorp, med otroliga 74 procent. Även i kommunerna Ovanåker, Aneby och Hedemora har priserna varit på kraftig uppgång med 71, 70 respektive 68 procent. De län som har haft störst ökning i pris är Gotland, Gävleborg och Dalarna. I botten hamnar istället Stockholms, Norrbottens och Skåne län, med 33, 35 och 37 procent.

– Trots att de senaste åren har präglats av en aningen ostabil bostadsmarknad har priserna på villor fortsatt öka i stadig takt. Det bror till stor del på att utbudet i många delar av landet inte möter efterfrågan och en av de främsta orsakerna till det är inlåsningseffekter. Många äldre bor kvar i sina villor på grund av det höga skattetrycket och det minskar i sin tur rörligheten på marknaden. För att främja en sund bostadsmarknad med högre rörlighet behöver det byggas fler bostäder där människor vill bo och man måste även se över de regler som försvårar bostadsbyten, säger Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Av Redaktionen

Faktaruta

Här har villapriserna stigit mest i landet de senaste fem åren – Topp 10

1. Grästorp + 74 %

2. Ovanåker + 71 %

3. Aneby + 70 %

4. Hedemora + 68 %

5. Nordanstig + 67 %

6. Nässjö + 66 %

7. Tranemo + 66 %

8. Säter + 66 %

9. Arboga + 65 %

10. Rättvik + 64 %

Källa: Svensk Fastighetsförmedling

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se