Så har sökningarna minskat
Bild: Unsplash

Så har sökningarna minskat

Reportage

9 november 2022

Nya siffror från Lokalguiden visar att sökningarna på kontorslokaler i oktober har minskat i jämförelse med samma period förra året.

Siffrorna för kontorslokaler på 10-100 kvadratmeter i de centrala delarna minskade med 12 procent i Stockholm och med 4 procent i Malmö, dock ökade de med 4 procent i Göteborg jämfört med september månad i år. Jämför man med siffrorna för oktober 2021 minskade sökningarna under oktober 2022 på kontorslokaler i samma storlek med 0.6 procent i Stockholm, 4 procent i Göteborg och 50 procent i Malmö.

– Det är inte endast trafiken till lokalguiden.se som har gått ner utan hela branschen har fått en minskning, det är väldigt viktigt att poängtera. Med tanke på minskningen är det skönt att vi fortsatt är marknadsledande när det kommer till trafik från Google, enligt färska siffror från webbanalysverktyget Advanced Web Ranking, säger Daniel Åberg, vd på Lokalguiden Sverige AB.

Bland sökningarna på kontorslokaler på 100-250 kvadratmeter minskade de med 7 procent i Stockholm, 14 procent i Göteborg och 19 procent i Malmö jämfört med föregående månad. Jämfört med oktober 2021 har sökningarna i Stockholm minskat med 47 procent, i Göteborg med 54 procent och Malmö med 65 procent under oktober detta året.

– Det är tydligt att de lokalsökande företagen är lite mer försiktiga nu och kanske väljer att sitta kvar i sina nuvarande lokaler istället för att söka nytt. Vi har osäkra tider framför oss och hur siffrorna kommer se ut framöver återstår att se.

I Stockholm minskade sökningarna på kontor i storleksspannet 250-400 kvadratmeter med 16 procent, i Göteborg med 2 procent och i Malmö med 7 procent jämfört med september månad. Även i detta storleksspannet minskade siffrorna kraftigt i oktober jämfört med samma period förra året. I Stockholm hittar vi en minskning med 50 procent, i Göteborg 70 procent och i Malmö 47 procent.

Kontorslokaler i spannet 400-600 kvadratmeter fick en ökning i oktober med 2 procent i Stockholm, 2 procent i Göteborg och 8 procent i Malmö jämfört med september i år. I detta storleksspannet ser vi dock det största tappet i oktober jämfört med samma period förra året, i Stockholm minskade sökningarna med 72 procent, i Göteborg med 82 procent och Malmö med 68 procent.

Det största spannet, 600+ kvadratmeter ökade med 13 procent i Göteborg och 2 procent i Malmö, men minskade däremot med 1 procent i Stockholm jämfört med september månad. Jämfört med oktober 2021 minskade sökningarna i Stockholm med 84 procent, 73 procent i Göteborg och 47 procent i Malmö.

– Vi ser att läget ser ungefär likadant ut i Sveriges tre största städer och jämfört med siffrorna från förra året så ser vi en rejäl minskning, sammanfattar Daniel Åberg avslutningsvis.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se