Så har Barkarby flygfält utvecklats
Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla, har varit med sedan dag ett i stadsutvecklingsprojektet i Barkarby. Här på Stora torget med den självkörande bussen i bakgrunden.

Så har Barkarby flygfält utvecklats

Stadsutveckling

28 november 2022

Hösten 2012 satte Järfälla kommun tillsammans med Wallenstam, Ica Fastigheter och ByggVesta spaden i marken för de allra första kvarteren på det då nyligen nedlagda Barkarby flygfält. I dag, tio år senare, står 20 kvarter klara och mer än 7 000 människor bor, lever och arbetar i Barkarbystaden i en spirande och hållbar stadsmiljö.

– Vi har gjort en fantastisk resa under de här tio åren tillsammans med alla ”våra” modiga och nytänkande samhällsbyggare. Jag skulle vilja påstå att det inte finns något motsvarande stadsutvecklingsprojekt i Sverige, kanske inte i hela Europa. Vi känner oss väldigt stolta över den hållbara stadsmiljö som vi har utvecklat här fram till i dag, säger Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör i Järfälla som har varit med sedan dag ett.

Det är en historisk och offensiv utveckling av bostäder, kontor, hotell, mötesplatser, utbildning, vård, idrottsanläggningar, kulturlokaler, handel, service, och modern infrastruktur som just nu växer fram i ett av Storstockholms mest intressanta lägen. 2035 ska 14 000 bostäder stå klara för 30 000 nya invånare och flera tusentals människor kommer att arbeta, besöka, mötas och utvecklas i Barkarby.

– Vi har höga ambitioner. Att bygga en helt ny stad från grunden innebär ett stort ansvar, men också fantastiska möjligheter. Vi har redan från början gjort hållbara, smarta och innovativa val för att utveckla Barkarby till en hållbar och klimatneutral stadsmiljö där människor, företag och organisationer har möjlighet att växa och må bra – både i dag och i framtiden, säger Emelie Grind.

De kommande tio åren väntar tre stora händelser som kommer att få stor betydelse för Barkarby och hela regionen. 2026 öppnar tunnelbanan och den nya regional- och fjärrtågstationen i Barkarby. 2030 öppnar E4 Förbifart Stockholm som ger en restid på en kvart mellan Barkarby och Kungens Kurva.

– Vi har kommit en bra bit på vår resa, men det här är bara början. Om tio år kommer Barkarby att vara en helt annan plats än vad det är i dag. Just nu är tiderna lite tuffare för alla, men det gäller att lyfta blicken och se potentialen i platsen. Jag ser med glädje och spänning fram emot vår fortsatta utveckling. Tillsammans skapar vi historia i Barkarby, säger Toni Chmielewski, som är projektchef för stadsutvecklingsprojektet i Barkarby.

Läs mer här

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se