Previous Next

Rätten till arbetskläder i alla väder

Krönika

25 september 2019


Byggmarknaden går framåt, även om den går i en ny riktning. Från att ha varit fokuserad på bostadsrätter har marknaden svängt och det är inom den offentliga sektorn som det förväntas finnas flest jobb under de kommande åren. 

För de erfarna byggfirmorna kommer skiftet inte som en överraskning. Det är lätt att förstå att det behövs fler hyresbostäder när städer som Stockholm har en bostadskö på 11 år.

Det innebär att byggföretagen kommer fortsätta att ha flera projekt väntande och arbetet kommer att slita på både verktyg och kläder.   

Arbetsklädernas vikt  

Diskussionen om vem det är som ska stå för arbetskläderna uppstår med jämna mellanrum. Är det den enskilde arbetstagaren eller är det arbetsgivaren. Arbetsmiljöverket är tydliga med att det är arbetsgivaren  som ska stå för all personlig skyddsutrustning, såsom skyddskläder, ögon- och ansiktsskydd, fallskyddsutrustning, huvudskydd m.m.

Gällande vanliga arbetskläder finns det däremot inget krav på att de ska förses av arbetsgivaren, även om vissa firmor kan ha särskilda skrivelser i sina avtal och antingen förse arbetarna med kläder eller erbjuda ett bättre pris.   

Inom byggbranschen kan klädseln både räknas som skydds- och arbetsklädsel. T-shirts och sweatshirts utan firmans logga räknas däremot alltid arbetsklädsel. Det tyska företaget engelbert strauss har specialiserats sig på yrkeskläder och har tagit fram utrustning och kläder som skyddar bäraren mot potentiella skador och vädrets makter. De har tagit fram arbetskläder för både dam och herr och deras sortiment med arbetsbyxor består av modeller som skyddar mot väta, snitt och kyla.

Några modeller är utrustade med fickor för de nödvändigaste verktygen. I deras jubileumskollektion, Motion Ten, har de tagit fram kläder som har arbetsklädernas styrka men vardagsklädernas design. Den höga andelen bomull gör att kläderna blir mjuka att bära och röra sig. Färgerna är jordnära, och den som vill ha ett rockigare utseende kan välja hoodies, t-shirts och kepsar från Motion Ten-kollektionen som är framtagen i samarbete med rockbandet Metallica.   

Engelbert strauss motto är att deras arbetskläder ”är en turbo-booster, en superhjältes-uniform som optimerar användarens potential”. Företaget har funnits sedan 1948 och ägs fortfarande av familjen Strauss. Produkterna tillverkas i 31 olika länder och de har sedan 2016 varit med i Fair Wear Foundation, som arbetar för att förbättra arbetsförhållandena inom textilindustrin.

Alla råvaror håller hög kvalitet och de utvecklar majoriteten av sina tyger själva. Genom hela tillverkning går varje produkt igenom kvalitetstester. Detta görs för att försäkra att de håller den höga kvalitet som krävs för att de ska klassas som arbetskläder.   

Rätten att vara varm  

Arbetskläder ska inte bara skydda mot arbetet. De ska även skydda mot vädret. Under vintern har arbetarna rätt till fodrade jackor, byxor och skor. Däremot får de stå för underställ och raggsockor själva. När temperaturen sjunker är det arbetaren själv som säger till när en varmare jacka behövs, då det är högst personligt i vilka temperaturer vi fryser. Om temperaturerna når alldeles för låga grader, oftast runt minus 20 grader Celsius, brukar allt arbete stanna av.   

Den som inte känner till sina rättigheter till arbetskläder kan alltid vända sig till sin chef eller arbetsmiljöombudsman. Det är viktigt att du har rätt kläder, eftersom de ser till att du kan arbeta säkert med alla nya projekt. 

Av Greta Johansson

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se