Riksbyggen rasar mot amorteringskravet
Mårten Lilja, vice vd, Riksbyggen. Foto: Riksbyggen

Riksbyggen rasar mot amorteringskravet

Bostäder

14 maj 2018

Effekterna av det skärpta amorteringskravet börjar nu bli tydliga, många som har råd att köpa en bostadsrätt får inte den finansiering de planerat.

 

Resultatet blir att till exempel många unga hushåll stängs ute från bostadsmarknaden, menar bolaget. Riksbyggen efterlyser nu en bred överenskommelse om bostadspolitiken där amorteringskravet är en viktig pusselbit.

Söndag den 13 maj deltog Riksbyggens bostadspolitiska expert Cattis Carlén i Agenda, SVT. Anledningen är att Riksbyggen skjuter ett av sina bostadsrättsprojekt i Uppsala på framtiden. En anledning till detta är att allt fler kunder får svårt att klara sin planerade finansiering av bostadsrättsköpet på grund av de skärpta amorteringskraven.

– För Riksbyggens del handlar det om ett fåtal projekt, som vi kommer att genomföra, men som får skjutas på framtiden med tanke på omständigheterna på bostadsmarknaden. Det behövs ett rejält omtag för att få en fungerande bostadsmarknad som skapar förutsättningar för långsiktigt och fortsättningsvis högt bostadsbyggande, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Riksbyggen vill se följande tre förändringar för en bättre fungerande bostadsmarknad och en sund amorteringskultur där amorteringstakten avgörs mellan bank och låntagare:

  1. De reglerade amorteringskraven tas bort. .
  2. En nedtrappning av ränteavdraget.
  3. Sänkt eller slopad ”flyttskatt” som finansieras med en höjning av fastighetsavgiften.

– Med dessa tre åtgärder skulle en äkta rörlighet uppstå på bostadsmarknaden. Det råder fortfarande en stor bostadsbrist och ett bättre utnyttjande av det befintliga beståndet är en av nycklarna till en långsiktigt fungerande bostadsmarknad, säger Mårten Lilja.

Av Redaktionen

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se