Riksbyggen lanserar eget prop tech-bolag

Riksbyggen lanserar eget prop tech-bolag

Bostäder

13 november 2020

Riksbyggen bilder nu ett eget dotterbolag inom prop tech. VD Johanna Frelin presenterade nyheten under gårdagens konferens Smart Property. 

Det nya dotterbolaget kommer att erbjuda Riksbyggens hyresgäster både digitala överlåtelser och boendenära tjänster via en app. Tjänsten erbjuds även till andra aktörer.

– Det är mycket intressant att Riksbyggen gör denna satsning. Med sin kunskap om fastigheter och boendes behov har man förstås de insikter som krävs för att bygga bra och funktionella digitala tjänster inom fastigheter, säger Roger Tofft, vd för PropTech Sweden.

Stort intresse

Han tror att satsningen kan komma att få fler efterföljare – att fastighetsbolag tydligt organiserar och bolagiserar satsningar inom prop tech för att få större kraft och styrning i utvecklingen.

– Digital utveckling i en djupare och mer genomgripande mening är en förutsättning för fastighetsbolagens fortsatta konkurrenskraft och utveckling – inte minst inom hållbarhet. Pandemin har satt fokus på vikten av effektiva digitala lösningar när det gäller relation och kontakt med kunder och omvärld.

Riksbyggen har övergått till digitala överlåtelser av bostadsrätter vilket sparar tid och pengar för köpare, säljare, bostadsrättsföreningens styrelse och mäklare.

– Intresset för vår tjänst digitala överlåtelser har varit väldigt stort sedan vi lanserade den under 2019. Vi tar nu ett steg vidare där vi förutom de överlåtelser vi själva hanterar även kommer att erbjuda lösningen till alla som vill använda tjänsten, säger Eric Stuart, affärsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning.

Den digitala överlåtelsetjänst beräknas ersätta ungefär 50 000 kuvert när det gäller överlåtelser som Riksbyggen hanterar. Riksbyggen hanterar årligen cirka 26 000 överlåtelser av bostadsrätter. Sammanlagt sker ungefär 100 000 överlåtelser årligen i Sverige.

– Riksbyggen kommer även att erbjuda tjänster som hör ihop med att man byter bostad och som den boende själva enkelt kan beställa, till exempel städning, flytthjälp, installationer och hjälp med teknik i hemmet, säger Eric Stuart.

Miljöeffektiv process

Med den digitala tjänsten kan överlåtelserna hanteras både via dator och genom en app i mobilen. En tidigare pappersintensiv process har blivit en digital process vilket innebär en minskad miljöpåverkan.

– Digitalisering och hållbarhet går hand i hand. Det är väldigt roligt att vi med det nya företaget kan vara med och bidra till en ökad digitalisering i hela branschen och inte bara i Riksbyggens verksamhet, säger Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se