Riksbanken sänker inflationsprognosen rejält

Riksbanken sänker inflationsprognosen rejält

Ekonomi

12 februari 2020

Riksbanken rör inte räntan, men Stefan Ingves varnar för effekter av coronaviruset och sänker sin inflationsprognos kraftigt.

"Följderna av det nya coronaviruset väntas minska den globala tillväxten på kort sikt, men det är i dagsläget svårt att fullt ut bedöma de ekonomiska konsekvenserna", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Det dödliga viruset har hittills krävt över 1 000 dödsoffer sedan det första fallet identifierades vid årsskiftet, de flesta i Hubeiprovinsen i Kina.

Enigt beslut

Samtidigt meddelar Riksbanken att direktionen enigt fattat beslut om att lämna styrräntan oförändrad på noll, där den beräknas ligga i minst två år till.

Räntebeskedet är det första efter Riksbankens omstridda höjning av styrräntan till noll i december, vilket då satte punkt för nästan fem år med en styrränta på minus.

Det väntade beskedet från Riksbanken gav inga marknadseffekter, vare sig på kronan eller marknadsräntorna.

Det som sticker ut i det nya räntebeskedet är den kraftiga sänkningen inflationsprognosen för i år. Prognosen för årets KPIF-inflation sänks till 1,3 procent, mot tidigare 1,7 procent. Det är klart under Riksbankens mål på två procent.

"Den ovanligt milda vintern och lägre oljepriser bidrar till fallande energipriser, vilket håller inflationen nere 2020", skriver Riksbanken.

Denna djupa inflationssvacka antas öka pressen på Riksbanken att sänka tillbaka räntan till minus.

– Då kommer kritiken komma, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Själv är hon motståndare till en återgång till minusränta, trots de svaga inflationsutsikterna.

– Mycket av nedgången i inflation är el- och energipriser, så Riksbanken kommer att försöka spela ned det så mycket de kan och beskriva det som tillfälliga faktorer, säger SEB:s räntestrateg Lina Fransson.

Hög ribba för räntesänkning

Riksbanken sänker även sin prognos för den underliggande inflationen, där energipriserna inte ingår, till 1,8 procent i snitt 2020. SEB:s ekonomer tror dock att detta inflationsmått snarare är på väg ned till 1,6 procent i år.

Lina Fransson och Annika Winsth tror att när inflationen fortsätter ned under våren, enligt SEB ned till 0,8 procent i KPIF-inflation i juni, så kommer spekulationerna om en återgång till minusränta ta fart.

– Men ribban för en sänkning ligger ganska högt och det kommer nog krävas mer, som en tydlig uppgång i arbetslösheten, att konjunkturen viker, säger Fransson. Hon räknar dock med att Riksbanken i höst kommer att förlänga stödköpsprogrammet för obligationer, som sedan en tid går på sparlåga med återköp av obligationer som förfaller.

– Det är i praktiken en ganska liten penningpolitisk åtgärd som inte ger så stor effekt, säger Fransson.

Av Joakim Goksör & Olle Lindström/TT

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se