Årets mest hållbara BRF:er i Stockholm
Riksbyggen Brf Kallhällshus nr 1 och Brf Doktorn är årets mest hållbara bostadsrättsföreningar i Stockholmsområdet. Bild: Riksbyggen

Årets mest hållbara BRF:er i Stockholm

Bostäder

22 december 2022

Brf Doktorn i Fruängen har investerat i solceller som beräknas producera 1,5 gånger den elektriska energi som föreningen gör av med. Nu har Brf Doktorn utsetts som en av två bostadsrättsföreningar till Årets Hållbarhetsförening i Stockholm inom Riksbyggen. Den andra lokala vinnaren Riksbyggen Brf Kallhällshus nr 1 har också gjort mycket för att bli mer hållbar, till exempel har Brf Kallhällshus nr 1 investerat i laddstolpar och LED-belysning.

Intresset för hållbarhet är stort hos många av landets bostadsrättsföreningar, inte minst när det gäller energifrågor.

– Vi är såklart jätteglada och tacksamma för att vara lokala vinnare! Bara det är vi jättestolta över, kommenterar Ulrika Westergren i Brf Doktorn när dom fått vetskap att ha blivit Årets Hållbarhetsförening i Stockholm

– Vi är stolta och tacksamma för att våra insatser uppmärksammats på detta sätt säger Nina Rasmussen i Rb Brf Kallhällshus nr 1. Den biologiska mångfalden och hållbarhet är oerhört viktiga för vår förening och det känns fint att få vara med och bidra.

Cirka 250 bostadsrättsföreningar över hela landet är i år med i tävlingen.

– Intresset för hållbarhet har varit ökande i bostadsrättsföreningarna under flera år och har fått en extra skjuts på grund av ökade kostnader för el och energi. Att vara rädd om planeten värnar också om föreningens ekonomi. Stort grattis till Brf Doktorn och Riksbyggen Brf Kallhällshus nr 1 som gjort ett fantastiskt arbete, säger Maria Söderberg, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Stockholm.

Juryns motiveringar:

BRF Doktorn har med ett brett perspektiv arbetat med hållbarhet. Investeringen av solceller beräknas producera 1,5 gånger den elektriska energi som föreningen gör av med. Man har även ordnat kärl för källsortering, kompost på gården och utökat antalet pallkragar så medlemmar kan odla själva. Föreningen har också inlett arbete att anlägga en blomsteräng och att plantera ett äppelträd på gården.

Detta med flera åtgärder gör att BRF Doktorn tar hem 1:a pris - vinnare i Lokala tävlingen Årets Hållbarhetsförening 2022

”För framstående arbete kring både biologisk mångfald som återanvändning av naturens resurser, samt investeringar i ny och mer miljövänlig teknisk utrustning. En enig jury menar att Rb Brf Kallhällshus nr 1 hållbarhetsarbete håller en hög nivå och är inspirerande!”

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se