Rekordstort dolt utbud av bostäder

Rekordstort dolt utbud av bostäder

Ekonomi

22 september 2022

Ny statistik från bostadssajten Booli visar att utbudet av bostäder snart till salu har vuxit kraftigt den senaste tiden.

Booli har tidigare rapporterat om ett rekordhögt utbud av lägenheter till salu. Nu har även det dolda utbudet av bostäder snart till salu nått rekordnivåer. Allra mest har ökningen skett i Blekinge, följt av Jönköping och Värmland.

Idag består utbudet på bostadsmarknaden av två delar – dels bostäder till salu, dels bostäder snart till salu. Snart till salu innebär kortfattat att mäklaren lägger ut en försäljning på förmarknaden för att ge köpare en hint innan bostaden blir till salu. Många bostäder säljs redan i denna fas.

Under augusti var hela 35 500 villor och lägenheter snart till salu i Sverige under augusti. Det är en ökning med 21 procent mot augusti förra året, och är den högsta nivån under en månad som Booli kunnat mäta. Utbudet av bostäder till salu var under samma period 40 300 stycken. Det gör att snart till salu-utbudet står för knappt hälften av utbudet på marknaden.

Utbudet av lägenheter och villor snart till salu per månad sedan 2019

– Det är inte många som vet om hur stor förmarknaden är idag. Det kan också vara svårt att hitta alla bostäder eftersom de flesta annonseras på mäklarens egna hemsidor, och en stor del av dessa aldrig når bostadssajter. Det gör att många riskerar att missa hälften av bostäderna i det totala utbudet på marknaden, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

Antalet bostäder på förmarknaden har ökat i alla län mot föregående år. Allra mest i Blekinge där utbudet ökade med 61 procent mot augusti 2021. Booli ser ingen tendens till att snart till salu kommer minska framöver, tvärtom.

- Snart till salu har ritat om sättet vi köper och säljer bostad på idag. Det är extra viktigt att man som köpare även letar bland dessa bostäder, eftersom de står för ungefär hälften av marknaden, säger Karin Grundeus.

I bifogad excel-fil finns statistiken för alla län.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se