Rekord för bostäder som visas som snart till salu
Bild: Booli

Rekord för bostäder som visas som snart till salu

Bostäder

25 januari 2023

För ett par år sedan började en stor förändring märkas på bostadsmarknaden i Sverige. Intåget av objekt som marknadsförs på förmarknaden, och som Booli benämner snart till salu, har stadigt ökat från 2015 och nådde nya toppnoteringar under 2022.

Antalet bostäder snart till salu ökade med hela 11 procent jämfört med 2021. Det ger kännbara effekter på både marknaden och bostadsstatistiken. Samtidigt gör det också att bostadsmarknaden blir ännu mer komplex och svårare att analysera. Därför släpper Booli även i år en specifik sammanställning för just förmarknaden.

Snart till salu är Boolis benämning för bostäder som marknadsförs under olika benämningar som på G, kommande försäljningar, läge +, på glänt med mera. Även om de flesta begrepp kan låta som att bostäderna kommer att bli till salu i ett senare skede, så är en stor del av bostäderna till salu för rätt pris eller till rätt köpare.

– Det är inte många som faktiskt förstår hur stor marknaden för snart till salu har blivit. En anledning kan vara att det är svårt att hitta dessa bostäder eftersom de flesta bara visas på mäklarens egna hemsidor, och därigenom även finns sökbara på Booli. En stor del av dessa objekt når alltså aldrig bostadssajter som exempelvis Hemnet. Det gör att många riskerar att missa så mycket som hälften av bostäderna i det totala utbudet, säger Josephine Linghammar, presskontakt på Booli.

Antalet snart till salu ökade med 11 procent

Som söktjänst och experter på bostadsdata kan Booli visa marknadens mest heltäckande bild av utvecklingen av snart till salu. Det är viktigt att titta på både utbudet av till salu och snart till salu eftersom inte alla objekt som visas som snart till salu når den ordinarie marknaden.

Antalet bostäder som visades som snart till salu på Booli ökade med 11 procent från 2021, medan det ordinarie utbudet av bostäder till salu låg kvar på samma nivå som året innan. Snart till salu har vuxit kraftigt sedan 2015 då drygt 20 000 bostäder visades som snart till salu. Under 2022 har antalet snart till salu ökat till över 125 000.

Tid som snart till salu har ökat

Tiden som bostäder som är snart till salu ligger ute ökade med 7 procent mot 2021. Det är vanligare att lägenheter är snart till salu än villor och de ligger dessutom ute en längre tid. Däremot ökade antalet snart till salu i högre takt för villor än för lägenheter.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se