Regeringen letar investerare för samhällsfastigheter
Bild: Unsplash

Regeringen letar investerare för samhällsfastigheter

Ekonomi

31 maj 2023

SBB befinner sig i en djup kris. Enligt källor till DI har Finansdepartementet nyligen kontaktat stora investerare för att undersöka deras intresse av att köpa samhällsfastigheter.

Samhällsfastigheter utgör majoriteten av SBB:s portfölj, och bolaget är en av de ledande ägarna inom detta segment i Sverige. Under den gångna helgen kontaktade regeringskansliet flera stora institutionella investerare i Sverige och ställde frågor om deras åsikter om fastighetsmarknaden. Enligt Dagens industri fick finansdepartementet information om investerarnas intresse för att köpa samhällsfastigheter.

- Ja, statssekreteraren ringde och frågande allmänt om vi kunde vara köpare till eventuella bestånd som kommer ut, uppger en företrädare för en svensk institutionell investerare, som vill vara anonym, till Di.

SBB ska inte ha nämnts vid namn i samtalen, men just nu finns ingen annan stor svensk ägare av samhällsfastigheter av den magnitud som befinner sig under samma slags press på att sälja av tillgångar.

Finansmarknadsministern, Niklas Wykman (M), bekräftar för Dagens industri att regeringen haft samtal med olika fastighetsinvesterare, men han vill inte gå in på några detaljer kring vad samtalen har handlat om.

- Vi har haft en dialog med olika institutionella ägare för att bilda oss en uppfattning om hur marknaden ser på situationen, och den har vi haft i närtid, säger han till Di och fortsätter:

- Vi har pratat med institutionella investerare och det finns ett intresse för svenska fastigheter, och skulle det visa sig att det här inte kan lösa sig på marknaden finns det givetvis möjlighet att agera på annat sätt, men där är vi inte nu.

Pernilla Gilbert

World in Property
pernilla.gilbert@worldinproperty.se