Razzia mot mäklare i Stockholm – flera anhållna
Bild: Unsplash

Razzia mot mäklare i Stockholm – flera anhållna

Juridik

12 maj 2023

I tisdags morse greps och anhölls flera personer vid en razzia mot bland annat en högprofilerad fastighetsmäklarfirma i Stockholm, misstankarna gäller grovt ekobrott.

Enligt Expressen är uppgifterna om aktionen få.

– Vi kan bekräfta att en insats genomfördes igår vid en fastighetsmäklarfirma och på andra adresser i Stockholm. Insatsen rör en pågående förundersökning om misstänkta grova ekobrott. Vid insatsen frihetsberövades ett antal personer, säger Niklas Ahlgren, pressansvarig hos Ekobrottsmyndigheten, EBM, till Expressen.

På Ekobrottsmyndigheten vill ingen uttala sig om hur många som faktiskt anhållits, men ett av skälen till anhållningarna är den så kallades kollusionsfaran, alltså risk att de misstänkta förstör bevis.

Till Expressen säger kammaråklagaren på EBM, Gunnar Zetterqvistx, att han ska fatta beslut om någon eller några av de anhållna ska släppas eller begäras häktas senast på fredag.

– Jag vill inte att något mer kommer ut i media just nu eftersom vi befinner oss i ett känsligt läge.

Aktionen gick lugnt till

Fastighetsmäklarfirman ligger på en känd adress i centrala Stockholm och razzian genomfördes strax efter att personalen öppnat kontoret under tisdagsmorgonen. Polis och personal från Ekobrottsmyndigheten hade då redan genomfört flera razzior på olika adresser runt om i Stockholm.

– Men de sa inte vad de gällde. Vi ska få veta mer på fredag, säger chefspersonen på den aktuella firman till Expressen och uppger att ingen av företagets anställda är gripna.

– Jag har pratat med alla mäklarna, säger den ansvarige och tillägger att han inte vet om poliserna tog med sig något från kontoret.

Enligt vittnen på plats som såg ett antal civilklädda poliser gick aktionen lugnt till.

– De tog med sig materiel. Utifrån var det knappt någon som såg vad som utspelade sig. Det verkade ha gått lugnt till, säger ett vittne till Expressen.

 

Pernilla Gilbert

World in Property
pernilla.gilbert@worldinproperty.se