PWC-rapport: Framtidstro men oro för cyberhot
– Uppkopplade städer och fastigheter som blir allt mer digitalt styrda skapar utrymme för cyberrisker, konstaterar Helena Ehrenborg, ansvarig för fastighetsbranschen, PwC Sverige.

PWC-rapport: Framtidstro men oro för cyberhot

Ekonomi

25 november 2021

Fastighetsbranschen kan se fram emot ett framgångsrikt 2022 enligt en ny rapport från PwC och Urban Land Institute om den europeiska fastighetsmarknaden. Det största orosmolnet i branschen är cyberhot.

Den nya rapporten innefattar åsikter från 844 fastighetsspecialister från 25 europeiska länder, och visar att optimismen är tillbaka inom fastighetsbranschen.

Rapporten visar även att stora strukturförändringar är på gång inom branschen.

– Branschen har lagt pandemin bakom sig och blickar nu framåt mot ett starkt nästa år. 52 procent uttrycker stor optimism inför 2022, vilket är nivåer som vi inte har sett sedan undersökningen 2014. Förväntningarna på vinster skjuter också i höjden och nyanställningarna väntas bli fler under nästa år, säger Helena Ehrenborg, ansvarig för fastighetsbranschen, PwC Sverige.

Samtidigt som branschen signalerar optimism och framtidstro så finns det även orosmoln att hantera. När det gäller omvärldsrisker under den kommande femårsperioden, så svarar hela 72 procent att de oroas över bristande cybersäkerhet inom branschen.

– Uppkopplade städer och fastigheter som blir allt mer digitalt styrda skapar utrymme för cyberrisker. Det finns en generell säkerhetsskuld inom det digitala området och fastighetsbranschen är inget undantag. Därför är det viktigt att vi bygger in säkerhetsfrågorna i ett tidigt skede när vi planerar digital fastighetsutveckling, berättar Helena Ehrenborg.

De största omvärldshoten på fem års sikt bedöms i undersökningen vara:

1.Cybersäkerhet 72%

2.Inflation 66%

3.Ränteförändringar 64%

4.Ekonomisk tillväxt i Europa 60%

5.Ekonomisk tillväxt i världen 54%

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se