Psykiatrin i Borås flyttar in i nya lokaler

Psykiatrin i Borås flyttar in i nya lokaler

Bostäder

20 oktober 2020

I början av oktober godkändes slutbesiktningen av Psykiatrins kvarter på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Nu lämnar Peab över den stjärnformade byggnaden mitt inne på sjukhusområdet till verksamheten.

Tre år har gått sedan spaden sattes i marken för Borås största satsning inom psykiatrisjukvården. Sedan dess har mycket hänt inne på området. I våras lämnade Peab över byggnader för nya infektionsenheten och nu är det dags för psykiatrin att göra sig hemmastadda i nya, verksamhetsanpassade lokaler.

Ove Svanberg, projektchef på Peab, berättar:

– Vi hade väldigt stor respekt för projektet innan vi startade, vi visste att det skulle innebära utmaningar att bygga på sjukhustomten. Vi startade projektet med stora sprängningsarbeten. Vi satsade extra mycket på att planera och följa upp tillsammans med vår beställare Västfastigheter och den pågående verksamheten. Något som vi haft stor nytta av genom hela projektet, säger han.

Det mest utmärkande med Psykiatrins kvarter är dess form. Nybyggnationen har ett stjärnformat utseende med lokaler utformade för att ta vara på så mycket dagsljus som möjligt, nästan alla vårdrum ligger mot ljusa väderstreck. Det nya huset är ritat av White arkitekter som vann regionens arkitekttävling för projektet.

– Tomten ligger i direkt anslutning till skogen och läget på fastigheten gör att den får lite olika karaktär beroende på var man är. Åt väster får man en känsla av sammanhang, där finns entrén och kontakt med övriga verksamheter. Åt öster känns det lite lugnare eftersom man får kontakt med naturen. Där finns också utegårdar för delar av verksamheterna, säger Andreas Tyrén, projektledare på Västfastigheter.

Psykiatrins kvarter kommer att rymma både öppen- och slutenvård, heldygnsvård och akutmottagning för både barn- och vuxenpsykiatrin. Tanken med utformningen av byggnaden är att den inte ska uppfattas som en storskalig institution med långa korridorer utan vara inbäddad i grönska med en interiör med skiftande vyer mot naturen, naturliga ljusinsläpp och genomtänkt logistik.

Fastigheten är anpassad efter verksamhetens behov och har utvecklats i samråd med Södra Älvsborgs sjukhus. Projektet som är den största satsningen någonsin på psykiatrisk vård i Borås är en investering i verksamhetsutveckling med patientens perspektiv som utgångspunkt.

Av Redaktionen

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se