Prylkedja flaggar för uppsägning – så många kontrakt gäller det
Pressbild: Kjell & Company

Prylkedja flaggar för uppsägning – så många kontrakt gäller det

Ekonomi

16 november 2023

Enligt uppgifter till Dagens Industri kan prylföretaget Kjell & Company säga upp cirka 40 lokalkontrakt under 2024, detta efter tisdagens inflationsbesked om höjda lokalhyror för handlare.

Lokalhyresgäster, särskilt inom den pressade sällanköpsvaruhandeln, står inför en ny hyreshöjning i januari. Branschen reagerar negativt på den kommande ökningen på 6,5 procent, baserat på inflationstakten i oktober enligt KPI, som används för att justera standardkontrakt.

Under perioden 2023–2024 ökar lokalhyrorna med cirka 18 procent jämfört med hyresnivån från 2022.

Stadium och andra kedjor agerar bestämt genom att säga upp kontrakt när de inte får sina krav om justeringar godkända. Kjell & Company, med 114 butiker i Sverige och en nyöppnad nästa vecka, betonar fördelarna med korta kontrakt och har därigenom lyckats undvika stora delar av årets indexhöjning.

- I de fall där vi inte kommer överens med fastighetsägaren kommer vi helt enkelt att flytta butikerna, säger Christopher Thour, etableringschef, till Dagens Industri.

Under 2023 har kedjan sagt upp ett 40-tal avtal och flaggar för att det kan bli lika många under 2024.

- Många fastighetsägare är beredda att gå långt för att locka till sig nya hyresgäster. Vi har exempel där vi flyttat butiker rakt över gatan och fått en hyressänkning, säger Christopher Thour till DI.

 

Pernilla Gilbert

World in Property
pernilla.gilbert@worldinproperty.se