”Priset bevisar vårt momentum”

”Priset bevisar vårt momentum”

Fastighetsgalan

26 februari 2021

– Priset årets kommun betyder oerhört mycket. För oss är det ett bevis på det starka momentum Göteborg har, säger Hampus Magnusson, byggnadsnämndens ordförande i Göteborg.

Göteborg fick på Fastighetsgalan igår ta emot priset Årets Kommun 2020.

Utmärkelsen går till en kommun vars tillväxt i olika segment varit mycket framgångsrik. Det kan handla både om ekonomisk tillväxt eller stora stadsutvecklingsprojekt.

I Göteborg har byggandet under många år varit eftersatt men nu bygger staden som aldrig förr – en tågtunnel, bostäder, kontor, bad och hotell. Göteborg investerar i staden och i välfärden. Det är mot den bakgrunden juryns val detta år föll på Göteborg.

En drivande kraft bakom utvecklingen i Göteborg är kommunalrådet Hampus Magnusson (M), som även är ordförande i Byggnadsnämnden.

Han är mycket glad och stolt över att Göteborg fått priset Årets Kommun.

Årets Kommun är tätt förknippat med en stads stadsutveckling. I Göteborg är du den som just nu kanske påverkar stadsbilden mest. Vad betyder detta priset för er?

– Priset betyder självklart oerhört mycket. För oss är det ett tydligt bevis på det starka momentum Göteborg har. Det är en bekräftelse på den framåtanda och stolthet många Göteborgare känner.

Vad är framgångsreceptet i fallet Göteborg?

– Både politiken och näringslivet tror på Göteborg. Vi har bestämt oss för gemensamt ta klivet från stor småstad till en modern storstad. Stockholm får gärna kalla sig Capital of Scandinavia men det är ingen tvekan om att Göteborg är Heart of Scandinavia.

– Vår stad har nära till Stockholm, Oslo och Malmö-Köpenhamn. Göteborg är en verklig mötesplats med många fantastiska evenemang. Här finns internationell spetskompetens både inom akademi och näringsliv. Vi har Nordens största hamn och jobbar för att utvecklas till Skandinaviens logistiknav.

Är det något speciellt projekt du vill belysa?

– Det är svårt att välja ut något speciellt projekt. Men det som nu händer kring Centralstationen med konceptet Region City är förstås väldigt intressant. Med nya spännande kontor och bostäder skapas en ny livfull centrummiljö. Lägg till nya Hisingsbron så blir detta en viktig bit i förvandlingen till en modern storstad på allvar.

Hur ser du på Göteborgs kommande stadsutveckling?

– Det allra viktigaste är att bygga bort bostadsbristen. Och vi är på gång. Under denna mandatperiod har vi nästan fördubblat bostadsbyggandet jämfört med den förra mandatperioden. Vi behöver leverera cirka 5 000 nya bostäder per år för att möta behovet. Detta är inte minst viktigt för att kunna locka hit den kompetens som behövs inom näringsliv och forskning, och för att kunna erbjuda unga göteborgare och studenter bostäder.

Vilka trender generellt blir tydligast och viktigast i stadsutveckling framåt i tiden?

– Det är jätteviktigt att tänka flexibelt i planeringsarbetet. Det som idag bedöms vara ett bra kontor kanske inte är det i framtiden. Vi ser – inte minst nu under pandemin – att fler jobbar hemifrån. Kanske fler vill bo en bit utanför staden och forma livet i en egen villa. Vi tittar på hur områden i ytterstaden kan utvecklas med mer småskalig bebyggelse. Vi vill skapa en kombination av den pulserande storstaden och nya typer av villaområden i direkt närhet.

Har du något drömprojekt gällande Göteborg som du skulle vilja se förverkligas - om du får visionera?

– Efter många års låsning ser jag nu med glädje hur vi fått en bred överenskommelse för ett fantastiskt evenemangsområde med en ny arena. Här har vi nåt unikt; Svenska Mässan, Liseberg, Universeum – och i framtiden en förstklassig arena. Allt detta i direkt koppling till Korsvägen med effektiva regionala kommunikationer. Det är få andra städer som har ett så koncentrerat högklassigt evenemangsområde. Att få se detta område vidareutvecklas och nå nya spännande höjder, det är en dröm som jag faktiskt tror kommer att förverkligas.

– En annan spännande plan som jag hoppas mycket på är vidareutvecklingen av fiskehamnen. Här kan vi få ett nytt och eget Fishermans Walk. Kopplingarna till Sjöfartsmuseet, varvshistorien, fisket och havet ger massor med möjligheter att knyta an till historien och Göteborgs DNA. Det i kombination med nya bostäder och andra nya inslag kan bli något extra.

Av Jörgen Hallström

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se