Oscars aktie störtdyker – rasar 56 procent Oscar Engerbert, vd, Oscar Properties. Foto: Oscar Properties

Oscars aktie störtdyker – rasar 56 procent

Ekonomi

2 april 2019

Styrelsens krafttag för att vända bolaget fick förödande konsekvenser. Vid tisdagens börsöppning störtdök aktien.

Oscar Engelberts bolag Oscar Properties har länge dragits med stora ekonomiska problem detta efter att marknaden för bostadsrätter vikit rejält. I februari vinstvarnade bolaget när de släppte sin rapport för 2018.

Rapporten visade på stora tapp över hela linjen där bland annat resultatet landade på -493 miljoner kronor. Siffror som ska jämföras med de från 2017 som låg på 350,5 miljoner.

Efter att nyheten om det negativa resultatet kom rasade även aktien. Preffen dök med med över -24 procent, B-preffen tappade -7,85 och B-aktien rasade närmare 19 procent.

I en intervju med World in Property kommenterade då Oscar Engelbert det rådande läget:

– Självklart är jag besviken på rapporten. Den största delen i utmaningen för oss och andra i bostadssektorn är ju drivet av marknaden, men till det har vi också haft utmaningar med kostnadskontrollen hos oss och vårt byggbolag. Mycket handlar om engångskostnader från fördyringar och nedskrivningar av värdet på byggrätter.

Tar krafttag

Nu försöker bolaget ta krafttag för att rädda situationen och lanserar nu inför årsstämman den 2 maj ett krispaket för att stabilisera ekonomin.

En av de första åtgärdena blir att erbjuda obligationsinnehavare att inte lösa in sina obligationer i det lån som går ut i september 2019 utan att de ska vänta till september 2021.

Två av de större obligationsinnehavare, Spiltan och Mangold, som tillsammans röstar för cirka 23 procent av obligationerna stödjer förslaget och har på förhand åtagit sig att acceptera och rösta för obligationsförlängningen.

Mangold förvarar därutöver obligationer motsvarande ytterligare sju procent av rösterna, vars innehavare kan följa Mangolds generella rekommendation och rösta för obligationsförlängningen.

Ingen utdelning

Samtidigt vill bolaget frysa aktieutdelningen tills dess att obligationslånet har återbetalats i september 2021. Detta innebär att utdelning till preferensaktier och preferensaktier av serie B ställs in på obestämd tid och ingen inlösen av preferensaktier av serie B, vilka anmälts för inlösen, kommer att ske.

Däremot ser de istället över möjligheterna för en framtida utbytesprocess där det ges möjlighet att växa från preffen till stamaktier i Oscar Properties.

Förutom dessa två räddningsaktioner vill bolaget avveckla byggentreprenadverksamheten i det helägda dotterbolaget Allegro som köptes under början av 2017. Avvecklingen av Allegro beräknas minska bolagets kostnader med cirka 38 miljoner kronor på årsbasis. De inställda aktiteutdelningarna förväntas ge en likviditetseffekt på cirka 49 miljoner kronor.

– Bostadsmarknaden har under en tid varit mycket pressad, vi ser att de föreslagna åtgärderna kan ge oss en plattform där vi kan skapa nya möjligheter för Oscar Properties och våra aktieägare, säger Oscar Engelbert i en kommentar kring det nya krispaketet.

Stort aktiesras

Att bolaget offentliggjorde ett sparpaket fick konsekvenser på marknanden framför allt informationen om att utdelningen på preffen ställs in.

Under tisdagens inledande handel rasar bolaget på börsen. I skrivande stund har stamaktien gått ned med -1,75 procent medan preffen störtdykt med -56,10 procent och b-preffen med -54,50 procent.

– Det har varit ett otroligt tufft år. Till och med tuffa 18 månader. De tuffaste jag har varit med om under min tid som bostadsutvecklare, säger Oscar Engelbert till Di TV och fortsätter.

– Vi har framförallt fokuserat på tre saker under de senaste tre månaderna. Det är att försöka hitta en ny kapitalstruktur, vi har vårt obligationsförfall i september, våra preferensaktier och hur vi ska få kapital att driva verksamheten framöver. Det är det vi jobbat väldigt hårt med och det är det vi adresserat med det vi går ut med idag, fortsätter han.

För många preffägare blev detta en ekonomisk smäll med stora förluster. Oscar Engelbert själv klarade sig dock ganska bra från att göra större förluster. Han sålde nämligen samtliga sina preferensaktier i höstas för närmare 70 miljoner, detta enligt DI.se.

Av Pernilla Gilbert & Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se