Oscar-investerare rasar: ”Stoppa tillbaka vinst” Oscar Engelbert får skarp kritik från Jan-Emanuel Johansson som investerat i Oscar Properties. Foto: Oscar Properties & Sveriges Riksdag

Oscar-investerare rasar: ”Stoppa tillbaka vinst”

Ekonomi

16 maj 2019

Oscar Properties fick klartecken att skjuta på låneåterbetalning i två år för att rädda bolaget. Nu går ex-politikern tillika storinvesteraren till generalangrepp mot lyxbyggaren.

Under årsstämman i början av maj fick styreslen i Oscar Properties genom sitt förslag att skjuta upp återbetalningen av det obligationslån som förfaller i slutet av 2019. Nu har bolaget möjlighet att tidigast 2021 betala tillbaka pengarna med ränta till obligationsinnehavarna.

Spiltan, en av de större obligationsägarna, var nöjda med beslutet:

– Beskedet är positivt, inte minst att andelen var så hög, det tror jag inte många hade räknat med. Nu ser vi också att aktiekursen stiger. Min uppfattning är att det är bättre att lösa problemen i lugn och ro än att med kniven på strupen tvingas sälja ut. Det är inte så lätt att få ut 450 miljoner kronor för att betala obligationslånet, sa Lars Lönnkvist, innehavsansvarig på Spiltan Fonder för några veckor sedan.

Skarpt kritisk

Samtidigt som hans bolag haltar har Engelbert, enligt Expressen, själv sålt aktier för en halv miljard och satsar enligt uppgift pengar i sitt privata fastighetsbolag Parkgate. Ett bolag som i dag har tillgångar på över 465 miljoner där en del av beståndet finns i bland annat Solna och Hammarby Sjöstad.

Och nu kommer skarp kritik mot Oscar Engelbert. Den före detta riksdagsmannen tillika S-politkern och Robinsondeltagaren Jan-Emanuel Johansson går till frontalangrepp mot lyxbyggaren.

Han har själv investerat i Oscar Properties och menar att Oscar Engelbert borde stoppa tillbaka en del av den vinst han tagit ut samt fått på aktieförsäljningen in i bostadsproduktionsbolaget.

– Han kräver av mig att jag ska förlänga lånet, med hot mellan raderna att bolaget annars går i konkurs och att jag då blir av med inlånat kapital, samtidigt som han själv väljer att inte göra det, fast han kan. Han kräver alltså mer risktagande av mig och andra långivare än han kräver av sig själv. Ett annorlunda sätt, minst sagt, säger den före detta Robinsonvinnaren till Expressen.

"Borde visa solidaritet"

Att Engelbert samtidigt som Oscar Properties dras med stora förluster satsar på ett nytt privat bolag anser Emanuelsson också är konstigt.

– Jag tycker Oscar Engelbert borde visa solidaritet med aktieägare och långivare och inte fokusera på ett nytt bolag utan visa att han brinner för företaget som bär hans namn. Det är en hederssak, menar han.

Bolaget själva slår ifrån sig kritiken från den tidigare riskdagsmannen och menar att beslutet om att skjuta upp återbetalningen är taget och således ett avslutat ärende.

– Det var upp till långivarna själva att säga ja eller nej till förslaget om ändrade villkor för obligationslånet, efter omröstning fick vi ett mycket starkt stöd från mer än 90 procent av de som röstade av långivarna, svarar Krister Karjalainen, bostadsutvecklarens marknadschef.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se