Oscar Engelbert: "Det är tufft men inte nattsvart" Oscar Engelbert är vd för Oscar Properties. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Oscar Engelbert: "Det är tufft men inte nattsvart"

Ekonomi

18 februari 2019

Nu berättar Oscar Engelbert för World in Property om bolagets svåra situation efter stortappet och hur de ska ta sig tillbaka.

Förra veckan vinstvarnade Oscar Properties och släppte sin rapport för 2018. Den visade på stora tapp över hela linjen där bland annat resultatet landade på -493 miljoner kronor. Dessa siffror ska jämföras med siffrorna från 2017 som låg på 350,5 miljoner.

Bolaget har ett extremt tufft år bakom sig. Antalet sålda bostäder under förra året var 79 stycken och antalet bokade uppgick till 36. Och början av 2019 har heller inte fått en bra start.

Bland annat har bolaget återlämnat markanvisningen för projektet Cubrick i Sundbyberg samt att de inte fullföljer förvärvet av en av de byggrätter som ingick i området Nacka Strand, No7.

Dessa åtgärder gjordes i syfte att anpassa projektportföljen till rådande marknadsläge.

Efter att nyheten om det negativa resultatet kom i slutet av förra veckan har aktien rasat. Preffen har dykt med med över -24 procent, B-preffen har tappat -7,85 och B-aktien rasat närmare 19 procent.

"Självklart besviken"

I en intervju med World in Property berättar nu Oscar Engelbert om det rådande läget som, onekligen, ser tufft ut samt varför bolaget hamnat i denna situation.

– Självklart är jag besviken på rapporten. Den största delen i utmaningen för oss och andra i bostadssektorn är ju drivet av marknaden, men till det har vi också haft utmaningar med kostnadskontrollen hos oss och vårt byggbolag. Mycket handlar om engångskostnader från fördyringar och nedskrivningar av värdet på byggrätter.

Experter anser att det kommer att bli följdkonsekvenser efter det gångna året och att Oscar Properties och andra bolag i samma situation får extremt svårt att återhämta sig.

– Läget blir allt mer prekärt för Oscar Properties och branschen överlag. Många företag i bostadsutvecklarbranschen har kommit med riktigt dåliga nyheter denna vecka, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, till TT.

Bornold vill inte kalla det spiken i kistan för företaget, men understryker att stressen på marknaden nu är rejäl.

– Flera av de större bolagen har stora obligationslån som ska omsättas andra halvåret i år. Hos bolag som Oscar och Tobin ligger de i halvmiljardklassen. Det kommer bli allt svårare att refinansiera sig och som sparare kan det få konsekvenser, säger han och fortsätter:

– Vissa av obligationslånen kommer inte att betalas tillbaka. Med de stora bolagen är risken hög att man löser obligationerna, men måste ta till nyemission. Det blir blodigt – där kommer det att bli tufft för de befintliga aktieägarna.

Stor potential

Engelbert själv vill inte kommentera Bornolds uttalande, men menar att bolaget, raset till trots, har tydligt potential att resa sig.

– Jag kan inte kommentera vad så kallade experter säger om branschkollegor, det jag kan kommentera är vår situation. Som aktieägare skulle jag vara mer orolig om de bostäder vi tar fram inte uppskattas av kunderna. Ingen i branschen har så hög grad slutsålda bostäder som vi. Det är en finansiell utmaning, men vi kommer ha ett gott kassaflöde under första halvåret och det är bland annat ett av skälen att jag ser på framtiden med tillförsikt, säger han till World in Property.

Nu går bolaget genom ett stålbad och de flesta är överens om att 2019 blir ett år då Oscar Properties behöver ta sig tillbaka till en stabil ekonomisk nivå. Engelbert själv menar att han och bolaget måste arbeta hårt med sin produktion och sin försäljning.

– Vi ser ett fortsatt tufft läge men allt är inte nattsvart. Jag ser ett par skäl att vara positiv, vi ser fler besökare på våra visningar idag och fler kunder vågar gå till avslut. De projekt som vi nu omvandlar till kontor går bra – och det finns stor efterfrågan på våra nya företagsbostäder. Vi kommer att komma igång med vårt nya lågprissegment under året. Sammantaget betyder det att Oscar Properties, trots allt, är på en bättre plats idag än för ett år sedan. Vi ser en större grad av aktivitet på våra visningar, men jag skulle inte våga spekulera i när marknaden har stabiliserats igen. Dock tror jag att 2020 kan bli bättre på grund av lågt utbud.

Av Jesper Lögdahl

Faktaruta

Oscar Properties 2018

  • Nettoomsättningen uppgick till 1 906,1 mkr (2 788,3).
  • Rörelseresultatet uppgick till –371,9 mkr (532,1).
  • Periodens resultat uppgick till –492,5 mkr (350,5).
  • Resultat per stamaktie uppgick till –18,54 kronor (11,28).
  • Likvida medel uppgick till 101,7 mkr (479,9).
  • Antalet sålda bostäder uppgick till 79 (180).
  • Antalet bokade bostäder uppgick till 36 (1).
  • Antalet produktionsstartade bostäder uppgick till 46 (138).
  • Antalet bostäder i pågående produktion uppgick till 195 (1 114).

Källa: Oscar Properties

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se