Ordförande Arnhult till attack: ”Kan köpa deras aktier”
Rutger Arnhult vann ordförandestriden i Castellum. Nu vill han blicka framåt – och gärna bli av med vissa ägare.

Ordförande Arnhult till attack: ”Kan köpa deras aktier”

Personnytt

26 mars 2021

Igår blev Rutger Arnhult ordförande i Castellum. Nu går han till attack mot storägaren Stichting. – Jag köper gärna deras aktier redan idag – de tycker ändå inte om oss, säger han till World in Property.

Så är den stormiga processen att forma Castellums nya styrelse över.

Castellums bolagsstämma beslutade igår att styrelsen ska bestå av sju ledamöter. Omval gjordes av Per Berggren, Christina Karlsson Kazeem, Zdravko Markovski och Joacim Sjöberg.

Som nya ledamöter valdes Rutger Arnhult, Anna Kinberg Batra och Anna-Karin Celsing. Och Rutger Arnhult utsågs alltså till ny styrelseordförande. Därmed gick man på valberednings förslag.

Hur stor marginal Arnhult vann med kommer att offentliggöras senare idag, då stämmoprotokollet justerats. Ett konstituerande möte kommer att hållas inom de närmsta dagarna och därefter tillträder den nya styrelsen.

Under gårdagen meddelades också officiellt att Arnhult lämnar sina styrelseuppdrag i Corem och Klövern, för att fokusera på ordförandeskapet i Castellum. I förrgår lämnade Arnhult även över VD-posten i Klövern till Peeter Kinnunen.

Många kritiska åsikter

Åsikterna om Arnhults kandidatur till ordförandeposten i Castellum har varit många. Arnhult har menat att det är ett naturligt steg då han är största ägare i Castellum – efter köp senaste tiden äger han nu via olika bolag över 23 procent i Castellum.

Men kritikerna har ansett att det är olämpligt med Arnhult som ordförande då han har stora intressen och aktieposter i delvis konkurrerande Corem och Klövern. Att han lämnar sina formella uppdrag i dessa bolag är inte tillräckligt har kritikerna menat.

Mot den bakgrunden framförde holländska pensionsfonden Stichting, som är näst största ägare i Castellum, tillsammans med förre ordföranden Charlotte Strömberg ett konkurrende förslag till valberednings förslag med Arnhult som ordförande.

Swedbank Robur och Lannebo Fonder försökte lansera en medelväg med Arnhult i styrelsen men inte som ordförande.

"Bara skönt om de säljer"

Det har florerat information om att flera internationella institutioner skulle lämna sitt ägande i Castellum om Arnhult blev ordförande.

– Jag har hela tiden känt ett starkt stöd från svenska institutioner och andra svenska aktieägare. Det är väl möjligen så att EN utländsk ägare väljer att sälja men det vore bara skönt för de har ändå bara medverkat till att skapa oro och negativa rubriker kring bolaget, säger Rutger Arnhult till World in Property.

Även om Arnhult inte själv säger namnet rakt ut, så är World in Propertys självklara tolkning förstås att det handlar om Stichting.

– Jag köper gärna deras aktier redan idag så jag slipper slita med att berika någon som ändå inte tycker om oss, säger Rutger Arnhult.

DI: "Synnerligen problematiskt"

Men kritiska röster ser stora problem med att Arnhult nu blivit Castellums ordförande.

”Det är synnerligen problematiskt att Rutger Arnhult blivit ordförande i Castellum och ett misslyckande för svensk bolagsstyrning, även om det finns fördelar med valet”, skriver Dagens Industri.

Tidningen frågar sig om det någonsin tidigare i Sverige har hänt att en företrädare för ett bolag blir styrelseordförande i en konkurrent och därmed får direkt insyn.

DI befarar också att institutioner som inte är nöjda med valet av ordförande kan sälja sina innehav och orsaka kurspress. Något som alltså Arnhult tar med ro.

"Skönt att såpan är över" 

– Det är skönt att äntligen få lämna denna såpa bakom sig. Nu ser jag fram emot att få engagera mig i Castellum tillsammans med styrelse och ledning, säger Rutger Arnhult och fortsätter:

– Castellum är ett bolag med fantastiska förutsättningar, vilka jag kommer att lägga all kraft på att kunna utveckla tillsammans med den nya styrelsen och ledningen.

I ett textmeddelande till Bloomberg News, efter stämman, skriver Arnhult att Castellums strategi är oförändrad. Han framhåller bolagets starka finansiella ställning och att ägandet i Entra ”inte är något att stressa upp sig över”.

Saxborn fåordig

Castellums VD Henrik Saxborn är knapp i sina kommentarer till stämmans beslut. Det har spekulerats i hurvida han blir kvar som VD med Arnhult som ny ordförande.

På tidningen Affärsvärldens fråga om Arnhults omdiskuterade jävssituation ger Saxborn ett kort och formellt svar:

– Jag kommer inte att kommentera det. Nu ska jag prata med vår nya ordförande och planera det fortsatta arbetet i Castellum.

Av Jörgen Hallström

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se