Oansvarigt av Fastighetsägarna att driva på för hyreschock

Oansvarigt av Fastighetsägarna att driva på för hyreschock

Debatt

29 september 2022

Innan förhandlingarna om 2023 års hyror har inletts mellan Hyresgästföreningen och företrädare för hyresvärdarna går Fastighetsägarna Stockholm ut i media med sitt yrkande för hyreshöjningar på 9,5 procent.

Ett mycket oansvarigt bud enligt Hyresgästföreningen.  

– Att yrka på en så här stor höjning i det läge som råder nu är inget annat än oansvarigt. Det skulle innebära en ekonomisk dödsstöt för många utav våra medlemmar i regionen. Fastighetsägarna behöver fråga sig vem som ska har råd att bo i hyresrätter framöver, säger Susanne Sjöblom ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm

Vi befinner oss i mitt i en kris med den högsta inflationen på 30 år och elpriserna skenar. Hyresgäster lägger redan en orimligt stor andel av sin disponibla inkomst på sitt boende. Enligt SCB lägger kvinnor över 65 år som bor i hyresrätt närmare 40 procent av sin inkomst på boendet. För ensamstående med barn är siffran 34 procent. Med så kraftiga höjningar som Fastighetsägarna yrkar på kommer konsumtionsutrymmet minska ytterligare vilket i sin tur riskerar att spä på den ekonomiska krisen ännu mer.   

I Stockholm är redan hyrorna bland de högsta i landet och här finns också högst andel ensamhushåll (närmare 40 procent). Många kommer stå helt ensamma i att klara så kraftiga hyresökningar. Trots tidigare samhällskris under coronapandemin har däremot fastighetsägarna i Stockholm tjänat bra på sina fastigheter under en lång period. De har haft en stabil och lönsam ekonomi under många år och de kommer fortsatt att klara sig bra utan några högre hyreshöjningar.  

– Det är helt befängt att låta hyresgäster ta den stora ekonomiska smällen när fastighetsägarna haft sötebrödsdagar under så många år. Det kommer vi inte acceptera. Vart tänker de att hyresgästerna som inte har råd med höjda hyror, våra pensionärer och ensamstående föräldrar, ska ta vägen? Vart ska de bo? frågar sig Susanne Sjöblom.  

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se