Nytt digitalt verktyg för kontorsutformning Digitala verktyget Agiliate används för att optimera befintliga kontorsytor. Eller för att underbyggda beslut om flytt till nya lokaler.

Nytt digitalt verktyg för kontorsutformning

Ekonomi

16 september 2021

För företag som står inför en omorganisation vid en flytt eller ombyggnation har LINK Arkitektur och JOIN21 utvecklat ett nytt planeringsverktyg.

Agiliate kartlägger dagens situation och morgondagens behov i en digital medverkningsprocess, för att skapa arbetsplatser som är optimalt planerade utifrån organisationens behov.

Kontoret som arbetsplats har förändrats under de senaste åren. Hemmakontor och digitala möten är numera självklara delar i arbetslivet. Flera företag önskar därför mer flexibla kontor och när samhället öppnas upp igen har vi goda möjligheter att organisera arbetsplatserna utifrån de nya behoven.

Syftet med det digitala planeringsverktyget är att underlätta för organisationer som enkelt vill anpassa sig till behov från såväl personal som företagsledning.

Agiliate kartlägger personalens arbetsprocesser, flöden, samarbetsmönster, användning av teknologi, tid och plats.

Det utgör ett underlag för att analysera hur de olika ytorna nyttjas och vilka funktioner som eventuellt saknas.

Utöver det analyseras arbetstagarnas och arbetsgivaren behov och organisationens framtida utveckling tas med i beaktning.

Allt det sammanvävs sedan till den mest ändamålsenliga lösningen.

Målet är att göra organisationen mer effektiv genom att anpassa ytorna till behoven.

 Samtidigt skapas ett underlag för att kunna ta underbyggda beslut för omorganisering, utökade lokaler eller flytt.

Att omorganisera ett kontor är vanligtvis en tidskrävande process, men med nya metoder och ny teknologi förkortas processen.

Agiliate reducerar både tiden för interna brukarprocesser och för att ta fram rumsfunktionsprogram. Utformningen blir också mer precis eftersom den skräddarsys utifrån datadrivna analyser, vilket i sin tur minskar risken för att behöva bygga om eller ändra i lokalerna efter inflyttning.

Med Agiliate anpassas kontoret till organisationen istället för omvänt. Kontorslokaler planeras med stor precision, låg risk och till reducerade kostnader för kontorslokaler och faciliteter.

– Det här är ett efterlängtat verktyg som vi är glada att kunna erbjuda våra kunder. Nyligen använde vi det för att omorganisera Norsk Tipping, Norges motsvarighet till Svenska Spel. Det 19 000 m2 stora huvudkontoret optimerades för medarbetare som ständigt rör sig mellan avdelningar och team. Jag skulle säga att det är just det som är det mest värdefulla med verktyget – att det kombinerar verksamhetsutveckling och arkitektur, berättar Kersti Löhman, ansvarig för inredningsarkitektur på LINK Arkitektur.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se