Nyfosa följer upp med miljardaffär i Finland
Nyfosa köper en portfölj för 2,1 miljarder av Castellum i finska Jyväskylä.

Nyfosa följer upp med miljardaffär i Finland

Transaktion

9 juli 2021

Efter onsdagens finska premiärköp om 209 miljoner utlovade VD Stina Lindh Hök fler förvärv i Finland. Och redan igår kväll annonserades ytterligarev ett förvärv - nu om 2,1 miljarder.

Det nya förvärvet  gäller en portfölj med nio kontorsfastigheter och en projektfastighet i den finska universitetsstaden Jyväskylä till ett totalt värde om 208 MEUR, motsvarande cirka 2,1 miljarder.

Förvärvet skapar en bra plattform för fortsatt tillväxt i Finland, menar Nyfosa.

Säljare är Castellum, som helt nyligen - den 3 juli - i sin tur köpte portföljen av finska Kielo, med Brunswick Real Estate och Blackstone Tactical Opportunities som ägare.

Portföljen med moderna och hållbara kontorsfastigheter är centralt belägen i den expansiva regionsstaden Jyväskylä, Finlands femte största stad med två av landets större universitet.

Fastigheterna har en yta om totalt 67 000 kvadratmeter med en årlig hyresintäkt om cirka 18 MEUR, motsvarande cirka 183 miljoner kronor.

Portföljen har en stor variation av hyresgäster där de största utgörs av TietoEvry, Jyväskylä universitet och Airbus Defence & Space.

Förvärvet inkluderar även en attraktivt belägen projektfastighet med befintlig byggrätt för 8 000 kvadratmeter kontor.

Den ekonomiska uthyrningsgraden uppgår till 95 procent. Total genomsnittlig återstående avtalstid uppgår till 1,4 år. Cirka 60 procent av nuvarande hyresintäkter avser löpande hyresavtal som rullar på 12-månadersbasis där hyresgästerna i genomsnitt hyrt sina lokaler i 8,5 år.

Förvärvet finansieras genom eget kapital och upptagande av lån. Brunswick Real Estates ägarandel i förvärvet utgör 1,9 procent. Tillträde äger rum den 12 juli 2021.

– Vi är nöjda med att kunna förvärva moderna och kvalitativa fastigheter med attraktiva lägen i en av Finlands största regionsstäder. Med växande befolkning, universitet och ett expansivt näringsliv är Jyväskylä ett exempel på orter vi söker i vår etablering på den finska marknaden. En bra start som det ska byggas vidare på, kommenterar Stina Lindh Hök, VD i Nyfosa.

– Avyttringen är en geografisk fokusering av den finska portföljen. Vi fortsätter vår tillväxtresa och bygger en än starkare nordisk plattform för hållbara och högkvalitativa fastigheter inom kontor och logistik, säger Henrik Saxborn, VD för Castellum.

– Jyväskylä-portföljen är ett mycket bra komplement till våra senaste förvärv i Nyfosa Finland. Vi är självklart otroligt glada att få fortsätta att förvalta och utveckla denna välfungerande portfölj. Vårt team kan fastigheterna och känner hyresgästerna väl, och i synnerhet är det roligt att få fortsätta jobba med teamet i Jyväskylä, kommenterar Hanna Rauhala, Partner och Head of Finland på Brunswick Real Estate.

Av Jörgen Hallström

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se