”Nya Karolinska är ett fuskbygge”

”Nya Karolinska är ett fuskbygge”

Ekonomi

19 september 2017

Nu får Skanska kritik för deras insats i bygget av Nya Karolinska. Kostnaderna har skenat i väg: - Nuvarande avtal har förvandlat sjukhuset till en kassako för Skanska och utländska riskkapitalister, säger Tomas Eriksson (mp) gruppledare Stockholms läns landsting.

 

Nya Karolinska skulle bli ett sjukhus i världsklass. Nu visar det sig att bygget varit snudd på undermåligt i vissa delar, enligt SvD.

Avtalet som skrevs 2010 lovade intäkter på dryga 61,4 miljarder dels till Swedish Hospital Partners (SHP), ett dotterbolag till Skanska samt dels, en tredjedel av summan, till företaget Coor Service Management som har ansvar för skötsel och underhåll. Enligt Skanska själva skulle detta kunna ge en potentiell vinst på drygt 5,5 miljarder fram till 2040.

Förutom avtalssumma har det tillkommit relativt stora tilläggskostnader. Bland annat var landstinget tvungna att skriva ett tilläggsavtal på 43 miljoner med SHP på grund av en försenad leverans av medicinskteknisk utrustning till de nya forskningslaboratorierna.

Öppnat dörrar med kofot

Dessutom visade det sig att upphandlingen förbisett vissa delar från början, vilket enligt uppgift, gör gällande att en kostnad för 16 stycken upptagetlampor och lås till dörrar i röntgenlokalerna tillkommer. Denna lär ligga på över 1,5 miljoner kronor.

Sen tvingas sjukhuset byta dörrar för över en miljon kronor. Anledning är att läkarna blev inlåsta av de gamla dörrarna och i vissa fall tvingades bryta upp dem med kofot, enligt SvD. Skanska menar att det beror på att bolaget inte har lämnat något prisförslag på dörrarna och att det kan bli billigare beroende på vilken typ av dörr det blir.

Som om detta inte var nog har det regnat in i ett rum intill en av operationssalarna samt att en bit fasadplåt rasat ner. Dessutom rinner duschvatten inte ner i brunnarna i en mängd av sjukhusets duschar.

Läkaren Jarl Ehrenberg anser, i SvD, att situationen är ohållbar:

- Det drabbar ju skattebetalarna, men jag måste ju dessutom arbeta i lokalerna. För mig känns det här som ett fuskbygge. Det är en bedrövligt dålig standard i ett så kallat toppmodernt sjukhus som vi inte ens använt ett år, säger han.

"Skanskan kassako"

Nu kräver politiker i Stockholm stad att avtalet ska skrivas om.

Tomas Eriksson (mp), gruppledare Stockholms läns landsting anser att Moderaterna inte har någon kontroll över kostnaderna för Nya Karolinska.

- Det här är stötande. Avtalet måste omförhandlas. Moderaterna har med nuvarande avtal förvandlat sjukhuset till en kassako för Skanska och utländska riskkapitalister, säger han.

I ett pressmeddelande skriver han att prislappen för service och underhåll på Nya Karolinska beräknas stiga från 475 miljoner kronor om året 2019 till 1,2 miljarder om året 2040. Det som nu visar sig är att samtliga förändringar som görs i avtalet påverkar den totala slutnotan.

- Nu måste underhåll- och serviceavtalet brytas ur NKS-avtalet och omförhandlas. Moderaterna har med dagens avtal försatt skattebetalarna i en situation där deras pengar som verkligen behövs till satsningar på vård och personal istället hamnar hos Skanska och långivarna. Det är stötande, menar Eriksson.

Av Jesper Lögdahl

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se