Nya företag fler än antalet konkurser i Sverige
Bild: Pixabay

Nya företag fler än antalet konkurser i Sverige

Ekonomi

14 mars 2023

Trots allt fler konkurser ökar antalet svenska företag månad för månad, det visar en ny sammanställning av statistik från Bolagsverket.

Under januari 2023 ökade antalet företag i Sverige – antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket minus de som avregistrerats – med 0,17 procent. Det motsvarar 1 828 nya företag under en månad. Under helåret 2022 så ökade nettotillväxten av företag till 2,76 procent, från den tidigare rekordsiffran 2,71 under 2021 – en ökning som motsvarar 28 000 fler företag. Siffrorna tyder på att färre har valt att avregistrera sitt bolag eller att större andel låter sina bolag vara aktiva.

– Det är uppmuntrande att se att antalet företag ökar, inte bara år för år utan också månad för månad, i dessa osäkra ekonomiska tider. Trots alarmerande rubriker om konkurstoppar och en stundande lågkonjunktur så visar vår sammanställning på en positiv trend i de flesta länen att fler vågar satsa på att förverkliga sina företagsidéer, säger Herman Borel, International Business Manager på STRATO.

Den största ökningen skedde i Skåne där nettotillväxten var 0,54 procent på en månad, medan Östergötland bromsade in och fick en negativ tillväxt på -1,10 procent på en månad, vilket motsvarar 396 färre företag i regionen.

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se