Ny byggsatsning värd 1,7 miljarder Den 31 juli 2018, sågas den första plankan till Idre Himmelfjälls 1,7-miljardersbygge av Torbjörn Wallin, vd, Peter Hultqvist, försvarsminister, Peter Egardt, kommunalråd i Älvdalen och Staffan Derning, grundare Idre Himmelfjäll.

Ny byggsatsning värd 1,7 miljarder

Stadsutveckling

8 augusti 2018

I slutet av juli var det byggstart av den rekordstora turistanläggningen som kommer bli en av skandinaviens största.

Efter genomförd tillståndsprocess, projektering och under pågående upphandling har styrelsen tagit beslut om att starta upp byggandet av den första etappen av det alpina skidsystemet på Idre Himmelfjäll.

Det nya området på Idre Himmelfjäll kommer att bli en av skandinaviens största turistanläggningar och innefatta 2 000 hektar av fjällnatur med en rad boendealternativ, restauranger, butiker, vägar, parkeringar och tillhörande service.

Redan till nästa jul 2019 ska 8 liftar, 22 alpina nedfarter, snökanoner, vattenledningar, pumphus, längdspår, skidshop, cirka 2 600 bäddar och en hel del annat vara klart. Det blir Sveriges första nya alpina storsatsning sedan 1980-talet med planerade investeringar på totalt 1,7 miljarder med många finansiella parter bakom.

Samtidigt startar också byggandet av ett flertal nya bostadsområden med bland annat fritidshus, VA-nät, vattenreservoar, elnät, fibernät. Bakom bostadsområdena står många parter, varav Idre Himmelfjäll redan har sålt 260 tomter för fritidshus och flerbostadshus. Intresset för att köpa tomt i de nya områdena är stort och det köps just nu en tomt i veckan. Efter beslut om byggstart av det nya alpina området förväntas intresset öka ytterligare.

– Med tomtpriser från 400 000 upp till 1,6 miljoner och lägen som direkt ski-in, ski-out i direkt anslutning till längd-skoterspår och vidunderlig fjällutsikt finns det något för alla som vill förverkliga sin fjälldröm, säger Ingalill Lindgren, säljansvarig Idre Himmelfjäll.

Det nya alpina skidområdet kommer att ge en hel del jobb. Redan under den inledande byggprocessen som kommer att pågå under flera år beräknas minst 150 personer sysselsättas i byggverksamhet, entreprenad, transporter och liknande.

Även övrig service- och näringsverksamhet i Idre påverkas positivt. Från julen 2019 beräknas 50 medarbetare behövas för att drifta området, både i egen och extern regi. Under hösten och vintern planerar Idre Himmelfjäll att påbörja rekryteringen av nyckelpersoner som ska vara med och starta upp verksamheten. Lediga tjänster kommer annonseras i höst.

Redan i december i år startar den nybyggda skiduthyrningen i området.

Av Redaktionen

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se