Ny bostadsrättsform på frammarsch Foto: TT

Ny bostadsrättsform på frammarsch

Bostäder

5 juli 2018

Låg insats, och hela lånet via föreningen. En ny slags bostadsrätt ger möjlighet att köpa bostad även för den som inte får låna.

 

Men den nya trende väcker också flera frågor.

En ny slags bostadsrätt har lanserats av fastighetsbolaget Well. Lägenheterna norr om Stockholm har låga priser för köparna, men i stället för att var och en lånar till sin insats tar föreningen upp lånen, med en bindningstid på 20 år och 2,5 procent i ränta.

Upplägget ger höga månadsavgifter. Företaget marknadsför projektet som lyxiga hem även för den som inte har kapital eller rika föräldrar, och som inte kan ta sig in på bostadsmarknaden på annat sätt.

– När amorteringskravet kom 2016 började vi tänka på det här. Vanliga löntagare får inte längre låna, men vill ändå köpa. Vi tänkte att om man tar ett stort lån i stället för hundratals små så får man bättre villkor, berättar Christofer Carlsson, grundare av fastighetsbolaget Well. På sikt, när de 20 åren börjar löpa ut, är tanken att föreningen ska omvandlas till en vanlig bostadsrättsförening, berättar han.

Ett mellanting

Han ser detta som ett mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt, en instegsmodell på bostadsmarknaden. Intresset har varit enormt, berättar han.

– Över 200 personer har ansökt om medlemskap, och vi har tecknat 20 kontrakt på en vecka. Men upplägget väcker frågor.

– De boende undgår det extra amorteringskravet. Den som köper av den anledningen lurar dock sig själv. En amortering betalar man till sig själv, medan en avgift betalas till föreningen, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarna.

Han har räknat på kostnaderna för Wells lägenheter. Den som köper en tvåa av Well skulle teoretisk kunna låna upp mot sju miljoner kronor för samma månadskostnad, och den som slår till på en fyra skulle kunna låna hela 18 miljoner kronor.

– Dessutom får man ju inte göra något ränteavdrag. Man får trots allt rätt mycket bostad för en motsvarande månadskostad, säger Håkan Larsson. Christofer Carlsson på Well konstaterar dock att problemet är att folk faktiskt inte får låna i bankerna numera.

Claudia Wörman, boendeekonom på SBAB, ser också frågetecken och risker, men tycker att det är bra att det kommer fram nya former.

– Det här riktar sig till förstagångsköpare, och är ett väldigt komplicerat system. Det är svårt att sätta sig in även i vanliga bostadsaffärer, och det här är ännu svårare. Det är en risk, säger hon.

– Men det här är ett nytt sätt, kanske kan det funka. Jag hoppas det. Man kan se det som ett symptom på en marknad som inte fungerar.

Hon understryker också att alla bostadsaffärer är fulla av riskmoment, det gäller inte bara den här nya typen av bostadsrätter.

Externa långivare

Fast det finns också andra hakar i Wells koncept. Bolaget förbehåller sig rätten att tillsätta föreningens styrelse, och föreningslånen tas via en fond som är kopplad till Well.

Det innebär att bolaget sitter på makten över både lånevillkoren medlemmarnas avgifter. De boende är på så vis helt i händerna på företaget.

Men Christofer Carlsson tycker inte att köparna hamnar i ett dåligt läge. Att lånen tas ur en fond som kopplas till Well beror på att det måste finnas en fondförvaltning för de pengar som lånas upp av externa långivare.

– Vi blir som en bank, det är vi som gör kreditbedömningen. Vi gör så här för att trygga ekonomin i fastigheten. För de boende är det skönt, de slipper det. Vi tillsätter också ett föreningsråd, som är som en vanlig bostadsrättstyrelse, och en i föreningsrådet sitter med bostadsrättsstyrelsen, säger Christofer Carlsson.

Av Johanna Cederblad/TT

Faktaruta

Låg köpeskilling men hög avgift

En etta på 29 kvadratmeter kostar till exempel 395 000 kronor att köpa, men eftersom föreningen står för lånen blir månadskostnaden 7 995 kronor. För att komma i fråga måste köparen ha en månadsinkomst på minst cirka 24 000 kronor brutto. För en tvåa får köparen betala runt 500 000 kronor, och avgiften blir 9 995 kronor.

Den månadsinkomst som krävs brutto är cirka 30 000. Well tillåter inte pantsättning av lån som tas till köparnas egen insats för smålägenheterna.

Well producerar också stadsradhus enligt samma koncept, här blir köpeskillingen 995 000 kronor, och månadskostnaden 24 995 kronor. Den månadsinkomst som krävs i hushållet är cirka 75 000 kronor brutto.

Källa: Well

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se