Nu startar byggnationen av Masthuggskajen
Foto: Riksbyggen

Nu startar byggnationen av Masthuggskajen

Stadsutveckling

7 mars 2019

Detaljplanen för Masthuggskajen i Göteborg har vunnit laga kraft. Bygget blir en av Riksbyggens största satsningar i Göteborg någonsin.

I området mellan Järntorget, Långgatorna och hamnen ska 1 300 bostäder, 5 000 – 6 000 arbetsplatser, restauranger, förskolor och hotell växa fram. Riksbyggen kommer att bygga drygt 500 av de bostäder som planeras vid Masthuggskajen och det är en av Riksbyggens största satsningar i Göteborg någonsin.

Målet är att skapa ett område med kontraster som med puls och kulturell dynamik fortsätter att vara en stimulerande plats med internationella intryck som binder ihop staden. Mark- och miljödomstolen har avslagit de överklaganden som kommit in mot beslutet om antagande i Göteborgs Stads kommunfullmäktige avseende detaljplanen, vilket innebär att vägen nu ligger öppen för att fortsätta utvecklingen av Masthuggskajen.

– Det är fantastiskt roligt att detaljplanen nu vunnit laga kraft och vi snart kan ta det första spadtaget för Masthuggskajen. Masthuggskajen är klassiskt "Riksbyggenland" där vi under de senaste 30 åren bidragit med idéer och planering för en utbyggnad av området. Långsiktighet och uthållighet har gett resultat och vi kan se fram emot att Göteborgarna får en ännu en stadsdel som möter älven - en tillgång för alla, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Väst.

– Äntligen får vi sätta igång med byggnationen. Det har varit ett gemensamt arbete av Göteborgs Stad och alla konsortiemedlemmar. Vi är väldigt glada att nu kunna ta nästa steg i att förverkliga Masthuggskajen, att få bygga vidare på och utnyttja de kvaliteter som finns idag samtidigt som vi bygger nytt, säger projektledare Åsa Vernersson, Älvstranden Utveckling.

Det händer just nu mycket i området även hos andra aktörer och projekt. Planeringen av allmän plats med bland annat den nya stadsdelsparken vid Heurlins plats är i full gång. Ambitionen är att skapa ett mycket grönare Masthuggskajen för umgänge och aktivitet. Kopplingarna till vattnet ska stärkas med bland annat ett kajstråk och en mötesplats för internationella affärer och handel planeras på en halvö ut i älven. Idéerna håller också på att konkretiseras kring den linbana som planeras starta vid Masthuggskajen och binda ihop staden över älven.

Masthuggskajen är ett välkänt och välbesökt område som upplevs ha ett bra läge, men som idag anses vara ödsligt. Något som det finns stora förhoppningar om kommer ändras i och med utvecklingen av det nya området.

Av Redaktionen

World in Property

World in Property
redaktionen@worldinproperty.se