Nu har Hemstaden tillträtt Akelius-portföljen Igår blev drygt 90 tidigare Akelius-anställda medarbetare i Hemstaden. Nu är övertagandet av Akelius-portföljen fullbordad.

Nu har Hemstaden tillträtt Akelius-portföljen

Ekonomi

2 december 2021

Igår tog Heimstaden över Akelius fastighetsportfölj. Samtidigt siktar Akelius på att växa till 50 000 lägenheter igen.

Heimstaden annonserade i september att man köper Akelius svenska, danska och tyska fastighetsportfölj till ett värde av 92,5 miljarder.

Konkurrensmyndigheten gav sitt godkännande och igår blev sammanslagningen fullbordad.

Heimstaden tar över cirka 10 000 bostäder och drygt 90 nya medarbetare i Sverige.

Heimstaden är idag Europas nästa största bostadsfastighetsbolag i och med förvärvet av Akelius svenska, danska och tyska fastighetsportfölj.

Bakgrunden till förvärvet är framförallt skalfördelar men också kunskap och expertis.

– Förvärvet innebär att vi skalar upp förvaltningen i två av Sveriges största städer. Det möjliggör också vissa synergier som vi utvärderar och förädlar i våra pågående workstreams. Vi har våra olika områden av expertis och det kommer vi att ta vara på, säger Maria Petersson, Sverigechef Heimstaden.

Att överta över 10 000 bostäder och ännu flera hyresgäster på en och samma gång är en utmaning, men Heimstaden har ägnat mycket tid åt att synkronisera sin verksamhet med Akelius så att övergången för alla inblandade, inte minst hyresgästerna, blir så smidig som möjligt.

– Vi har superduktiga medarbetare som jobbat hårt med att lägga grunden för sammanslagningen. Man får vara ödmjuk inför att alla pusselbitar nog inte kommer vara på plats från dag ett men våra nya hyresgäster ska ändå känna att de kommit till en bra hyresvärd och de tror jag de gör, fortsätter Maria Petersson.

Heimstadens Akelius-förvärv omfattar i Sverige 10 041 hyresrätter i Stockholm och i Malmö, cirka 118 000 kvm kommersiell yta och cirka 7 000 parkeringsplatser, samt övertagande av drygt 90 nya medarbetare.

Som en del av transaktionen kommer Heimstaden använda Akelius egenutvecklade applikationer under en övergångsperiod.

Siktar åter på 50 000 lägenheter

Efter försäljningen till Heimstaden finns nu 75 procent av Akelius portfölj i Nordamerika.  

– 75 procent av Akelius återstående portfölj ligger i Nordamerika. London och Paris utgör 25 procent av portföljen. Totalt äger vi 16 000 sexton lägenheter, säger Akelius VD och koncernchef Ralf Spann. 

Akelius siktar nu mot att växa till femtio tusen lägenheter igen.

Skribent

World In Property
redaktionen@worldinproperty.se